Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China se apără și sugerează că SUA ”se amestecă în treburile altora”, după incidentul naval din strâmtoarea Taiwan

Ministrul apărării chinez, Li Shangfu, a luat poziție după incidentul naval din strâmtoarea Taiwan. Oficialul de rang înalt al Chinei a amenințat direct SUA și a folosit un citat dintr-un cântec chinezesc, potrivit Politico.

"China rămâne angajată pentru dezvoltarea pașnică, dar nu vom ezita niciodată să ne apărăm drepturile și interesele legitime și nu vom sacrifica interesele de bază ale națiunii. Când vin prietenii în vizită, îi întâmpinăm cu un vin bun. Când vin lupii sau șacalii, îi întâmpinăm cu pușca", a spus generalul Li Shangfu, la Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

A fost primul său discurs internațional după ce a a preluat funcția de ministru al apărării în luna martie. El susține că SUA au provocat incidentul și că aceste patrulări "pentru libertatea de navigație" sunt considerate o provocare pentru China.

"Trebuie să prevenim încercările de a utiliza aceste patrule pentru libertatea navigației, așa-zisa traversare pașnică, pentru a arăta hegemonia navigației. (...) Ei să se concentreze pe grija față de propriul lor spațiu aerian și ape teritoriale. (...) Cel mai bine e ca țările, în special navele de război și avioanele de luptă ale lor, să nu întreprindă acțiuni de închidere în jurul teritoriilor altor țări. Care este scopul de a merge acolo? În China, noi întotdeauna spunem: Nu te amesteca în treburile altora", a precizat Li Shangfu.

China consideră că americanii nu ar trebui să mai aibă misiuni de patrulare în zona Taiwan

Pe 3 iunie, o fregată canadiană și un distrugător american, echipat cu rachete ghidate, care traversau strâmtoarea Taiwan, au fost interceptate de o navă de război chineză. În acel moment, ambarcațiunea chineză i-a tăiat calea celei americane, la o distanță destul de mică, de aproximativ 150 de metri, "într-un mod periculos", după cum a precizat Comandamentul Indo-Pacific.

Cu doar o zi înainte, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a dat o declarație de forță în acest sens: "Este o zonă Indo-Pacifică liberă, deschisă și sigură, într-o lume a regulilor și drepturilor. (...) Nu ne vom clinti în fața intimidărilor sau a măsurilor".

În plus, acesta a spus că armata americană va continua să supravegheze periodic strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud, pentru a sublinia că acelea sunt ape internaționale.

China susține că Taiwan îi aparține

Totul vine pe fondul unei ambiții a chinezilor de a-și revendica Taiwanul, iar Li Shangfu a vorbit și pe această temă. Generalul consideră Taiwanul "inima intereselor noastre centrale".

China crede că "alții se amestecă în treburile interne ale noastre", mai ales după sprijinul primit de Taiwan în domeniul apărării și desfășurarea vizitelor politice americane în Taiwan.

"Americanilor le place să impună propriile reguli altora. Așa-numita lor ordine internațională bazată pe reguli nu spune niciodată care sunt regulile și cine a făcut aceste reguli", a spus Li Shangfu.

Trebuie menționat că generalul Shangfu se află printre cei sancționați încă din anul 2018, pentru că s-a implicat în achiziționarea de avioane de luptă și rachete antiaeriene rusești.

Un conflict americano-chinez este considerat de mulți, chiar și de Li, drept "o catastrofă insuportabilă pentru lume".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE