Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Cererea de cărți pentru copii care abordează subiecte precum violența, traumele și durerea este în creștere

Cererea de cărți ilustrate pentru copii care explică evenimente traumatizante, cum ar fi împușcăturile din școli, a crescut dramatic, potrivit editurilor din Statele Unite. Potrivit NPD BookScan, vânzările de cărți pentru tinerii cititori care abordează violența, durerea și emoțiile au crescut peste Atlantic timp de nouă ani consecutivi. De fapt, aproape șase milioane de exemplare de cărți pentru copii legate de traume au fost vândute în 2021 - mai mult decât dublu față de 2012, conform Euronews Culture.

Înțelegerea situațiilor în care se află

Experții spun că cărțile pot fi o modalitate excelentă de a-i ajuta pe copii să își proceseze sentimentele, să dezvolte înțelegerea unei anumite situații și să ofere încurajare și speranță.

„Cred că ar putea fi foarte eficient. Cred că ar putea fi o modalitate excelentă de a-i ajuta pe copii să devină mai mult un partener în terapie, deoarece multe dintre aceste cărți implică activități la care ar putea participa”, spune Aryeh Sova, un psiholog pentru copii.

Sova lucrează cu copiii care au participat la o paradă în suburbia Highland Park, Illinois, unde șapte adulți au murit și mulți alții, inclusiv copii, au fost răniți în urma unui schimb de focuri de armă în masă pe 4 iulie 2022.

Kindra Neely, o supraviețuitoare a unui atac armat în școli, a scris un roman grafic în care își detaliază experiența trăită în timpul unui atac cu împușcături în masă când avea 19 ani.

„Așadar, combinația de benzi desenate cu imaginile și proza cred că este o oportunitate unică de a-i ajuta pe toți cititorii, în special pe cei mai tineri, să se conecteze, să exprime aceste emoții sau pur și simplu să se poată identifica cu emoțiile altor persoane care trec prin lucruri similare”, spune Neely.

Educarea copiilor cu privire la problemele actuale

De asemenea, cărțile pot fi folosite în școli pentru a-i educa pe copii cu privire la problemele grave din lume. Ian Ellis James, un scriitor câștigător a șapte premii Emmy pentru activitatea sa în cadrul emisiunii „Sesame Street”, lucrează cu copiii la prevenirea violenței armate în școlile din New York și din împrejurimi.

„Dacă aș putea să folosesc o păpușă, dacă aș putea să scriu niște cărți, dacă aș putea să folosesc niște cântece și apoi să ies și să încep cu un copil de cinci ani, șase ani... Cred că pot schimba comportamentul, așa că aceasta este strategia”, spune scriitorul.

James este încurajat de faptul că școlile și părinții adoptă abordarea sa de a folosi cărți ilustrate și păpuși pentru a-i educa pe copii cu privire la pericolele pe care le reprezintă armele de foc.

„Dacă aș putea să te conving să nu ai o armă, să nu-ți ameninți prietenul sau vecinul cu o armă și să realizezi că această armă nu este un lucru bun, dacă aș putea să te întorc, am obținut ceva. Avem o mică strategie aici”, spune el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE