Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SUA cataloghează grupul Wagner drept organizaţie criminală internaţională

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Statele Unite au desemnat grupul paramilitar rus Wagner drept organizaţie criminală internaţională. Anunțul a fost făcut, vineri, de oficialii de la Casa Albă care au denunțat activitățile acestei grupări în Ucraina.

„Wagner este o organizaţie criminală care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, conform agenției AFP, citate de Agerpres.

Oficialul american a amintit că gruparea de mercenari are aproape „50.000” de persoane desfăşurate în Ucraina, în principal deţinuţi condamnaţi în Rusia.

„Continuăm să considerăm că grupul Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi", într-o asemenea măsură încât acest lucru a provocat "rezerve" din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la "metodele sale de recrutare", a explicat Kirby, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentantul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a afirmat că SUA vor lua măsuri suplimentare împotriva grupului Wagner, în condițiile în care a fost desemnat ca fiind organizație criminală.

John Kirby a făcut referire și la imagini din satelit care arată trenuri ruseşti care se îndreaptă spre Coreea de Nord pentru a furniza echipamente pentru grupul Wagner.

Potrivit sursei citate, gruparea paramilitară este condusa de Evgheni Prigojin şi este foarte activă în luptele intense pentru capturarea oraşului Bahmut, din estul Ucrainei. Dacă va fi cucerit, Bahmut va deschide armatei ruse drumul spre alte oraşe din Ucraina, aflate mai la vest, în special Kramatorsk, un important centru industrial şi administrativ din regiunea Doneţk, aflat în continuare sub controlul Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE