Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA ar urma să anunțe un ajutor de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Washingtonul încurajează Germania să livreze rachete Taurus

Statele Unite pun la punct unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar pentru Ucraina de până acum. Vorbim despre contracte pentru arme și echipamente în valoare de până la 6 miliarde de dolari pentru forțele Kievului, potrivit unor oficiali americani citați de Politico.

Pachetul, care ar putea fi finalizat și anunțat încă de vineri, se va alătura finanțării de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, promulgată miercuri de președintele Joe Biden. Acesta ar urma să includă muniții, sisteme de apărare antiaeriană Patriot, drone, arme anti-dronă și rachete aer-aer care ar putea fi montate pe avioanele de luptă.

Echipamentul nu va ajunge în Ucraina decât peste câțiva ani, deoarece banii sunt alocați în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI). În cadrul USAI, Pentagonul nu stocurile proprii ci încheie contracte cu firmele americane din domeniul apărării pentru a construi echipamente noi destinate Ucraine.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, este așteptat să anunțe noul ajutor vineri, în timpul unei întâlniri a celor peste 50 de națiuni care alcătuiesc Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Pachetul, care se adaugă la ajutorul imediat de 1 miliard de dolari anunțat miercuri de Washington, vine în contextul în care Rusia a preluat inițiativa pe câmpul de luptă, iar forțele militare ucrainene se află în defensivă.

Potrivit lui William LaPlante, șeful pentru Achiziții al Pentagonului, rușii „cheltuiesc între 6 și 7% din PIB-ul lor pentru Apărare”. Dar după pachetul de 1 miliard de dolari anunțat miercuri, "literalmente în acest moment există avioane care zboară probabil cu echipamente către Ucraina", a adăugat el.

Rachete ATACMS, livrate în secret Ucrainei

Luna trecută, administrația Biden a livrat în secret Ucrainei versiunea cu rază lungă de acțiune a ATACMS, pentru prima dată în cei doi ani de război - iar Kievul a folosit deja arma de mai multe ori pentru a lovi adânc în spatele liniilor rusești.

"Unul dintre lucrurile pe care am putut să le observăm este că, atunci când Ucraina este aprovizionată, a fost eficientă pe câmpul de luptă", a declarat joi, în cadrul unei discuții la Universitatea Georgetown, președintele Statului Major Inter-Arme, generalul C.Q. Brown.

Ajutorul imediat în valoare de 1 miliard de dolari și rachetele cu rază lungă de acțiune vin în urma unei acțiuni similare din partea Marii Britanii care a trimis pentru prima dată Ucrainei, în mai 2023, rachetele sale de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească cu precizie ținte aflate la 240 de km. Acestea au permis Ucrainei să țintească depozite de muniție, poduri și alte elemente de infrastructură din Crimeea ocupată.

Marea Britanie a anunțat săptămâna aceasta cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina de până acum, care include 1.600 de rachete și mai multe Storm Shadows. Franța a trimis, de asemenea, Kievului racheta sa SCALP, care are o rază de acțiune similară.

Germania, încurajată să livreze Ucrainei rachetele Taurus

Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum.

"Cu privire la Taurus... este o decizie ce revine Germaniei", a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, sub protecţia anonimatului, când a fost întrebat despre o posibilă livrare de către Berlin a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune de fabricaţie germană.

"Dar, desigur, odată cu furnizarea americană de ATACMS, precum şi cu deciziile anterioare ale Regatului Unit şi Franţei de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune, sperăm că acest lucru va juca un rol", a spus el.

Kievul îndeamnă Germania de câteva luni să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus, care pot ajunge până la 500 km.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE