Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite au trimis în secret rachete balistice Ucrainei: Rachetele au o rază de acțiune de 300 de kilometri

Statele Unite ale Americii au oferit în secret Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Confirmarea vine de la consilierul pe securitate al Casei Albe.

Potrivit acestuia, livrările au fost făcute la cererea directă a președintelui Joe Biden, iar rachetele au ajuns în Ucraina în această lună.

Administrația Biden s-a opus inițial trimiterii rachetelor cu rază lungă de acțiune în zona de război. Oficialii americani erau îngrijorați că soldații ucraineni n-ar fi știut să le folosească.

Însă, după ce Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice nord-coreene, Whashington-ul s-a hotărât să ajute Kievul cu rachete care au o rază de acțiune de 300 de kilometri. Ele au fost incluse în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat în luna martie.

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

"În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate", a promis preşedintele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE