Washingtonul a criticat dur decizia autorităților de la Berlin de a desemna partidul radical Alternativa pentru Germania drept organizație extremistă. „Aceasta nu este o democrație, ci o tiranie mascată” a transmis șeful diplomației americane.
Marco Rubio a cerut Germaniei să revină asupra deciziei. Poziția sa a fost susținută și de vicepreședintele JD Vance. Partidul Alternativa pentru Germania a fost clasificat extremist de serviciul de informații. Autoritățile spun că există dovezi că principala formațiune de opoziție face eforturi pentru subminarea ordinii consituționale a țării.
Biroul federal din cadrul agenției de informații, care monitorizează respectarea ordinii constituționale în Germania, avea în evidență AFD încă din 2021. Oficialii suspectau formațiunea cu viziuni pro-Kremlin și anti-imigrație că este o amenințare la adresa sistemului democratic. Biroul a finalizat acum un raport care documentează decizia.
Nancy Faeser, ministrul german de Interne: „Noua evaluare a Oficiului Federal pentru Protecția Constituției este clară și fără echivoc: AfD urmează să fie clasificat drept un partid radical de dreapta extremist, deoarece AfD depune eforturi demonstrabile împotriva ordinii democratice libere, AfD reprezintă un concept etnic de naționalitate care discriminează grupuri întregi de populație. Cetățenii care au un trecut legat de migrație sunt tratați ca germani de clasa a doua. Acest lucru contravine în mod clar garantării demnității umane prevăzută la articolul unu din Legea fundamentală.”
Lidera AFD, Alice Weidel, a susținut că decizia este „motivată politic” și amintește suporterilor că procedura juridică de clasificare nu a fost finalizată. Ministrul de Interne respins însă acuzațiile.
Nancy Faeser, ministrul german de Interne: „Noua clasificare este rezultatul unei evaluări cuprinzătoare și neutre documentate într-un raport de 1.100 de pagini. Nu a existat nicio influență politică asupra raportului.”
Alternativa pentru Germania (AFD) nu va fi scos în afara legii, chiar dacă e clasificat drept extremist
Clasificarea nu duce la scoaterea partidului în afara legii, însă le va permite instituțiilor de securitate să apeleze acum la informatori confidențiali, dar și la interceptarea comunicațiilor pentru monitorizarea formațiunii.
La alegerile generale din februarie, AFD a obținut un succes istoric, acumulând peste 20 la sută din voturi, devenind al doilea partid parlamentar după uniunea creștin-democraților. Analiștii nu exclud că decizia autorităților în privința AfD să victimizeze formațiunea și să îi sporească popularitatea.