Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Românii caută locuri de muncă la distanță și preferă contractele part time pentru a-și rotunji veniturile

Cele mai recente tendințe de pe piața muncii arată că mai mult de doua treimi dintre românii care-și caută un nou loc de muncă sunt atrași de posibilitatea de a lucra de la distanță. Cele mai multe oferte de angajare sunt in domediul logistic, unde nevoia de casieri este de două ori mai mare decât cea de consultanți în vânzări, iar cele mai mari salarii sunt în continuare în IT.

Studiul a fost făcut de o platformă online cu anunțuri de angajare, care postează peste 600.000 de oferte anual. În ceea ce privește veniturile românilor, în 2022 salariu mediu brut a avut o creștere mai mică decât rata inflației, iar salariul minim brut rămâne de trei ori mai mic comparativ cu Olanda, Germania sau Franța.

Anunțurile de angajare în care se menționează posibilitatea de a lucra de la distanță atrag mai mulți candidați

O astfel de ofertă a fost accesată de 47 de candidați în 2022, pe când un anunț care presupune deplasarea la o locație fixă, cum ar fi birou, fabrică sau depozit, a avut doar 18 doritori. Mai mult, candidații își doresc flexibilitate, iar acest lucru se vede și din tipul de contract de care sunt interesați.

Anunțurile care au oferit contracte de colaborare ca formă de prestare a muncii au strâns mai mulți doritori, 31 de candidați pentru fiecare anunț, comparativ cu 24, pentru varianta unui contract pe perioadă determinată.

Locurile de muncă part time la mare căutare

Atunci când vorbim despre timpul de lucru, locurile de muncă part time au creat în 2022 o concurență de 25 de candidați pe loc. Deși taxarea contractelor part time a crescut din august 2022, candidații preferă în special astfel de joburi, pentru a-și suplimenta veniturile. Pe de altă parte, angajatori și-au retras anunțurile pentru munca part time, astfel încât numărul ofertelor a scăzut cu 53%, imediat dupa ce legea a intrat în vigare.

În ce domenii este cea mai mare nevoie de personal

Dacă vorbim despre domeniile în care se înregistrează lipsă de personal, cele mai multe posturi vacante au fost pentru lucrătorii din producție sau logistică, peste 176.000 de anunțuri. Peste 100.000 au fost înregistrate și pentru poziția de șofer sau curier. Important de menționat este și faptul că nevoia de lucrători comerciali, cum ar fi casierii este de 2 ori mai mare decât cea de consultanți în vânzări.

Ce domenii oferă cele mai mari salarii

În continuare cele mai mari cifre se înregistrează în rândul angajaților din IT, cu o medie de 9.500 de lei salariu net pe lună. La polul opus, sunt angajații din restaurante și hoteluri, cu o medie de 2.300 lei.

Însă, dacă este să observăm cum a evoluat creșterea salarială în comparație cu rata inflației, vedem că în 2022, salariului mediu s-a mărit cu 13%, însă cifra a fost "anulată" de inflația de peste 15% din aceeași perioadă. Așadar, angajații au resimțit o scădere cu două puncte procentuale a salariilor.

Mai mult, dacă analizăm cifrele din România cu cele din alte țări europene, vedem că în țara noastră salariul minim brut în semestrul 2 din 2022 a fost de trei ori mic decât cel din Olanda sau Franța. Însă, înregistrăm un salariu minim puțin mai mare decât în țara vecină, Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE