Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan), libere din 2024. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat de: Euronews

Zilele de 6 și 7 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, au fost declarate zile libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează, după ce deputații au adoptat, pe 15 februarie 2023, un proiect de lege inițiat de PSD.

Update: După ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede instituirea ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează a datelor de 6 și 7 ianuarie, actul a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Măsura intră în vigoare din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, dar va fi aplicată abia în 2024, când românii se vor bucura de doua zile libere în plus.

Știrea inițială: Pe 3 martie 2023, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, astfel că din anul 2024, zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi, oficial, zile de sărbătoare legală.

Proiectul de lege primise pe 14 februarie 2023 raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților pentru proiectul iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Senatul a adoptat tacit, la începutul acestui an, propunerea legislativă prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare.

6 și 7 ianuarie, zile libere. Ce prevede proiectul inițiat de PSD

Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege la Senat prin care zilele de 6 ianuarie (Bobotează) și 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul) să fie zile libere de la stat, în care nu se lucrează.

În expunerea de motive, inițiatorii legii precizează că, în România, potrivit datelor recensământului din 2022, peste 16 de milioane de români sunt creștin-ortodocși. Mai departe, inițiatorii legii explică importanța celor două sărbători:

„Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează.

Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.”

Propunerea legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de 60 de parlamentari PSD, a fost depusă săptămâna aceasta la Senat.

Câte zile libere au angajații români în 2023

În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale.

 • 1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
 • 14 aprilie — Vinerea Mare
 • 16-17 apriliePaște ortodox 2023 (duminică și luni)
 • 1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
 • 1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
 • 4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
 • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE