Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august vor fi libere în 2023

Guvernul a stabilit, prin hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale.

Potrivit notei de fundamentare, "zilele de 24 ianuarie, 1 iunie şi 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor din Codul muncii".

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii.

În ceea ce priveşte locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispoziţiile prezentului proiect de act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 şi nici participanţilor în aceste procese”, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Ce zile libere sunt în 2023

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)

14 aprilie — Vinerea Mare

16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)

1 mai — Ziua Muncii (luni)

1 iunie — Ziua Copilului (joi)

4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)

15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)

30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)

1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)

25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE