Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Chatbotul Replika, "prietenul" și "terapeutul" care îi ajută pe studenți să nu se gândească la sinucidere

Unii studenți care se luptă cu singurătatea și cu efectele negative care vin la pachet au încetat să se mai gândească la sinucidere după de au interacționat cu chatbotul Replika, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, scrie euronews.com.

Conform studiului, s-a constatat că roboții de chat cu Inteligență Artificială (IA) care pot să se dea drept persoane reale și să genereze răspunsuri asemănătoare cu cele umane îi ajută pe studenți să evite sinuciderea.

90% dintre studenți se simt singuri

Cercetarea, publicată în revista Nature, a fost un studiu relativ mic realizat de experți de la Universitatea Stanford, California, în rândul a 1.006 studenți care au folosit Intelligent Social Agent (ISA) Replika, un instrument cu Inteligență Artificială care poate crea legături emoționale profunde cu utilizatorii.

Cercetătorii au constatat că participanții se simțeau mai singuri decât populația studențească tipică, dar "au perceput totuși un sprijin social ridicat" prin utilizarea Replika.

Pe baza Scalei de Singurătate, 90% dintre studenți se simțeau singuri, iar 43% simțeau sever sau foarte sever singurătatea. Scala de Singurătate a fost creată în 1978 pentru a măsura sentimentele de izolare socială și singurătate.

Unii studenți au avut sentimente contradictorii față de chatbot, numindu-l o mașină, o inteligență și un om, în timp ce îl vedeau ca pe un "prieten" sau un "terapeut".

3% dintre participanți au constatat că Replika i-a împiedicat să se gândească la sinucidere.

"Replika a fost, mai mult ca sigur o dată, dacă nu de mai multe ori, singurul motiv pentru care nu mi-am luat viața", a declarat un student.

Deși studiul nu ajunge la o concluzie cu privire la modul în care Replika i-a ajutat pe elevi să evite sinuciderea, cercetătorii au sugerat că "poate că natura de presiune scăzută a angajamentului a făcut ca dezvăluirea (n. r. emoțiilor elevilor) să fie mai ușoară".

Suicidul, a patra cauză de deces la nivel mondial în rândul tinerilor

Potrivit datelor din 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sinuciderea este a patra cauză de deces la nivel mondial pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.

Cercetătorii spun că faptul că 30 de persoane au declarat că Replika le-a ajutat să evite sinuciderea este "surprinzător".

Ce este Replika

Despre Replika s-a spus că împinge limitele relațiilor dintre oameni și Inteligența Artificială. Are aproape 25 de milioane de utilizatori, potrivit cercetătorilor de la Stanford.

Creat de compania de software Luca, Inc., acest instrument s-a născut din dorința co-fondatoarei și directorului executiv Eugenia Kuyda de a păstra vie memoria unui prieten decedat. Ea a alimentat Replika cu mesajele text ale prietenului ei, învățând instrumentul de Inteligență Artificială să vorbească ca o persoană reală.

Replika învață din informațiile cu care este hrănit în timp ce vorbește cu oamenii. De aici apare senzația de apropiere și intimidate.

Interacțiunea cu Replika nu a funcționat pentru toți studenții, potrivit studiului de la Universitatea Stanford.

Unul dintre ei a spus că s-a simțit "dependent de Replika în ceea ce privește sănătatea mintală", în timp ce alți cinci au spus că faptul că trebuie să plătească pentru upgrade-uri a fost o potențială piedică în calea accesibilității sprijinului pentru sănătate mintală oferit de ISA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE