Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CFR Călători s-a răzgândit. Studenții vor primi de marți reduceri la transport. Metrorex și STB, încă niciun răspuns

CFR Călători s-a răzgândit. Studenții își vor putea achiziționa până la urmă bilete cu reducere de 90%, începând de marți, a anunțat CFR Călători, care inițial a refuzat să acorde această facilitate.

Instituția a revenit cu un comunicar prin care anunță că facilitățile pentru studenți la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu 5 septembrie.

„Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, a anunțat CFR Călători.

04/09/2023 , 22:24

CFR Călători renunță la reducerile pentru studenți începând cu 3 septembrie

Cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar, două instituții de stat creează confuzie în rândul elevilor și al studenților, în legătură cu transportul public. Dezbaterea pune în vedere faptul că studenții care vor să circule cu CFR Călători nu vor mai avea parte de reducere, în timp ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a emis comunicate contradictorii cu privire la reducerile acordate studenților.

În plus, Societatea de Transport București (STB) nu va acorda reducerea de 90% la abonamentele lunare pentru studenți până la adoptarea normelor de aplicare a noii legi. Cu toate acestea, se așteaptă ca normele să fie adoptate în această săptămână prin Hotărâre de Guvern, conform anunțului Ministerului Educației.

CFR Călători a anunțat că, începând cu 3 septembrie, nu mai va oferi nicio reducere pentru studenți pe trenurile de clasa a II-a, argumentând că acest lucru se va întâmpla doar după publicarea normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023. În schimb, ARF a afirmat că reducerile pentru studenți vor continua să se aplice până la stabilirea noilor norme, conform legilor nr. 198/2023 și nr. 199/2023, precum și HG 42/2017.

”CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Reamintim tuturor că legitimațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare”, se arată în comunicatul oficial CFR Călători.

Autoritatea Feroviară menține reducerile pentru studenți până la aprobarea normelor

Această contradicție a generat confuzie în rândul studenților și a călătorilor, lăsând întrebări cu privire la modul în care vor fi aplicate noile legi și norme metodologice. În timp ce ARF susține că studenții vor beneficia în continuare de reducerile de 50%, CFR Călători a renunțat la aceste facilități din data de 3 septembrie, ceea ce creează incertitudine și nemulțumire în rândul celor care utilizează transportul feroviar pentru a ajunge la instituțiile de învățământ. Se așteaptă ca normele să fie stabilite în curând pentru a clarifica situația și pentru a restabili drepturile studenților în ceea ce privește reducerile la transportul feroviar.

”În contextul intrării în vigoare a Legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior nr. 198 și 199/2023, de la data de 03 septembrie 2023, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) face următoarele precizări privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți pentru transportul feroviar intern:

1. În conformitate cu prevederile art. 248 alin (2) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Ministerul Educației va elabora metodologiile, regulamentele și alte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi în termen de 8 luni de la data intrării în vigoare (03 septembrie 2023).

2. Având în vedere faptul că:

a. Proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și respectiv studenți se află, la ora actuală, în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației,

b. Prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt abrogate în totalitate,

c. HG 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, cu modificările şi completările ulterioare, nu este abrogată în mod expres, precizăm că, până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023:

– în cuantumul prevăzut de cele două legi;

– conform normelor stabilite prin HG 42/2017”, potrivit comunicatului ARF.

Studenții plătesc integral abonamentele STB în București până la publicarea noilor reguli

În plus, Societatea de Transport Bucureşti a anunțat că studenții vor plăti integral abonamentele, reducerea de 90% nefiind disponibilă momentan, deoarece normele de aplicare a noii legi nu au fost încă adoptate.

Operatorul de transport susține că va implementa reducerea după ce normele vor fi stabilite de către Ministerul Educației. În schimb, elevii pot continua să beneficieze de abonamente gratuite. Normele pentru transportul elevilor și studenților ar urma să fie adoptate până la mijlocul lunii septembrie, după un calendar oficial.

„În conformitate cu ultimele modificări legislative, Ministerul Educației urmează să elaboreze metodologiile, regulamentele și alte acte normative ce decurg din aplicarea legii nr. 199/2023 (n. red. legea învățământului superior). Având în vedere faptul că până la data prezentei, normele cu privire la acordarea facilităților de transport de suprafață nu au fost elaborate, emiterea titlurilor de călătorie cu reducere de 90% pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, nu poate fi aplicată online sau la punctele de vânzare.

Elevii beneficiază în continuare de abonamente gratuite eliberate atât prin aplicația YouthTB, cât și la punctele de vânzare.

În vederea promovării emiterii abonamentelor cu reducere pentru studenți, Societatea de Transport București STB SA va solicita prezența în cadrul dezbaterii publice organizate de către Ministerul Educației, astfel încât prevederile din legea nr. 199/2023 să poată fi puse în aplicare cât mai repede, prin aplicația YouthTB, fără utilizarea altor resurse din partea studenților”, a transmis societatea în comunicat.

Normele metodologice privind transportul studenţilor ar putea fi adoptate joi de Guvern

Normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 privind transportul studenţilor ar putea fi adoptate prin Hotărâre de Guvern în această săptămână.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a declarat luni că normele metodologice vor fi discutate în Comisia de Dialog Social, iar joi documentul ar putea să fie adoptat în şedinţa de Guvern, potrivit Agerpres.

Ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor, în condiţiile în care patru companii de transport feroviar persoane refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, pe motiv că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 nu au fost publicate, a informat duminică Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

"La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român), vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)", spun reprezentanţii ARF.

În noile condiţii ale Legii învăţământului superior 199/2023, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul a fost extinsă la 90%, de la 50%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani.

"Aşa cum anunțăm şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor", a afirmat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE