Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Ligia Deca: ”Programul Masa caldă 2023 în școli va începe în câteva săptămâni”. Cum va arăta meniul și cine va beneficia de program

Programul ”Masa caldă” în școli continuă și în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect publicat în consultare publică de către Ministerul Educației, însă nu se știe când.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, în exclusivitate pentru Euronews, că programul va demara în câteva săptămâni însă nu poate să spună o dată clară, iar totul ține de durata licitațiilor.

Ministrul Educației: Totul depinde de durata licitațiilor

”Săptămâna trecută a fost adoptată ordonanță de urgență care creează baza legală pentru ca cele 450 de școli incluse în programul pilot masă caldă să continue să acorde această masă caldă. Vom avea o hotărâre de guvern pentru a avea alocarea bugetară în această săptămână, mâine în ședința de guvern, după care, odată ce vor fi virați banii, se pot face licitațiile pentru acest program.

Aș remarca faptul că este o perioadă de tranziție, pentru că noua lege a învățământului preuniversitar vorbește despre masă sănătoasă pentru 1.000.000 de beneficiari. Procedurile pentru ca să putem extinde la 1.000.000 de beneficiari de la cei aproximativ 180.000 de acum durează un pic mai mult și atunci ne-am propus să avem o perioadă de tranziție și de anul viitor să putem să trecem pe prevederea din lege care practic mărește de peste cinci ori numărul elevilor care vor beneficia de la clasă.

În câteva săptămâni va începe, în funcție de durata licitațiilor, aici, așa cum știți, depinde de proceduri și de ofertanți, cât de mulți care este, dacă sunt sau nu contestații. Noi ne dorim ca în cel mai scurt timp, oricum, din păcate, este o procedură destul de complicată din punct de vedere birocratic. Odată cu noua lege, odată ce extindem numărul de beneficiar și existând o bază legală constantă, pentru că până acum, în fiecare an proiectul pilot s-a prelungit prin ordonanță de urgență care evident trece prin mai multe avize, vom avea, o știu eu adresarea a nevoie de masă caldă mult mai din timp pentru a nu mai avea această întârziere de câteva săptămâni. Nu este o întârziere pe care să ne-o fi dorim noi. Încă din vară aveam pregătite documentele, au stat un pic mai mult în avizare interministerială, având în vedere și tranziția către o nouă lege.”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației spune că primăriile nu sunt împiedicate să liciteze pentru toate școlile care le are în responsabilitate.

”Nu împiedică nimeni o primărie să organizeze licitație pentru masă caldă pentru toate școlile pe care le are în responsabilitate. Avem astfel de cazuri. În țară există astfel de programe. Nu văd problema, poate doar din perspectiva faptului că masa caldă, așa cum este ea acum ADR, se adresează către cele 450 de școli din proiectul pilot. Dacă o primărie își dorește să acorde masa caldă și o încurajez acest lucru, încurajez implicarea primăriilor în asta, atunci, în mod firesc, numărul de beneficiari în unitatea administrativ-teritorială crește și va fi nevoie și de fonduri din partea primăriei. Însă dacă avem astfel de cazuri, eu sunt prima care mă bucur și încurajez autoritatea publică locală să ofere astfel de programe, pentru că ele reduc, aș spune eu, semnificativ riscul de abandon școlar.”, a adăugat aceasta.

Sute de școli vor avea implementat programul ”Masa Caldă”

Nu mai puțin de 450 de unități școlare vor fi incluse în program anul acesta. Valoarea mesei calde/pachetului alimentar pentru elevi, pe zi, rămâne la 15 lei, iar bugetul total este de 195.000.000 lei.

”În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul.

Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz, potrivit sursei citate.

Cum trebuie să fie distribuite pachetele alimentare din programul ”Masa Caldă”

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate;

c) pachet alimentar, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlat

Ce variante de meniu sunt în Programul ”Masa Caldă”

1. ciorbă de legume;

2. supă de pui cu legume;

3. ciorbă de văcuţă cu legume;

4. legume cu piept de pui la grătar;

5. mâncare de mazăre cu piept de pui;

6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;

7. piure de morcov cu grătar de pui;

8. piure de cartofi cu piept de curcan;

9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;

10. ghiveci de legume cu pui;

11. orez cu legume şi pui la tavă;

12. sufleu de broccoli cu brânză;

13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;

14. tocană de legume cu orez brun;

15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;

16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;

17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;

18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;

19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;

20. macaroane cu brânză;

21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;

22. quinoa cu legume;

23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;

24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;

25. un fruct întreg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE