Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul "Masa Caldă" cu sendvișuri reci. Doar 10% dintre școlile din România au cantine

"Masa Caldă" în școli, program derulat de Ministerul Educației, este de fapt pentru mulți elevi o masă rece. În multe unități de învățământ din cele 450 incluse în proiect, elevii și preșcolarii primesc sendvișuri și câte un fruct, de obicei mere. Și asta din cauza faptului că majoritatea școlilor nu au cantine.

Puține școli au cantine

Doar puțin peste 10% dintre unitățile de învățământ din țară au cantine. Însă nu există un raport care să arate câte dintre școlile participante la program au astfel de spații pentru servirea mesei calde.

Acesta este meniul de 15 lei pe care îl primesc zilnic elevii din comuna brașoveană Tărlungeni prin programul "Masa Caldă".

În loc de mâncare gătită, celor peste 1.600 de elevi li se oferă alimente reci. Și asta pentru că majoritatea școlilor de la sate nu au cantine.

Florin Beșchea, primarul comunei Tărlungeni: "Este foarte greu să aplici un program Masă Caldă atâta timp cât nu ai cantină pe fiecare corp în parte, pentru că nu poți să aduni copiii la prânz. Școlile din localitate sunt răsfirate în trei sate."

Efectele proiectului: reducerea abandonului școlar

În comună sunt peste 1.600 de elevi. Este cel mai mare număr de beneficiari din toată țară. De când școlile din comună au fost incluse în proiect, în satul Zizin, abandonul școlar s-a redus la aproape jumătate.

Lucian Păcurar, director general la școlile din Tărlungeni: "Mai ales la grupuri dezavantajate, prezența a crescut fantastic. Undeva de la 40-50% am ajuns la 90%. La structura Zizin, dacă înainte de începerea proiectului existau clase cu mai multe bănci goale, după începerea proiectului a trebuit să mai cumpărăm bănci ca să încapă absolut toți copiii."

"Sunt mulțumită așa cum e. E foarte bun. Mai ales că ne-a scutit de o problemă, nu ne mai doare capul de sendvișul copilului", spune o mamă.

Și la singurul liceu din județul Giurgiu inclus în programul derulat de Ministerul Educației, elevii primesc sendvișuri și nu un meniu cald. Și asta tot din cauza lipsei unei cantine.

Ionel Neagu, directorul liceului Udriște: "Nu avem posibilitatae să pregătim mâncarea, nu avem o cantină funcțională și din acest motiv am recurs la sendviș. Ajută în special elevii cu o situație materială precară."

"Unii nu au acces la mâncare în fiecare zi și scapă și de un timp pe care l-am pierde dimineața să pregătim mâncare", spune un elev.

"E mai bine pentru că nu le mai facem acasă. Și mulți copii care sunt săraci, amărâți fără să mănânce. Așa le pare mai bine să vină la școală, au și o masă", spune un părinte.

Ligia Deca, ministrul Educației: "Mă rog, dacă această masă rece nu are elemente sănătoase trebuie să vedem ce se întâmplă acolo. Mă ajută o sesizare ca să putem verifica. Noi nu ne-am dori, ne-am dori să fie mai completă. Putem verifica prin sesizări dacă sunt abateri de la metodologie."

"Masa Caldă" contra cost

În alte școli, în afara programului guvernamental, elevii primesc masa caldă, dar contra cost. Cu doar 17 lei, 130 de copii de la Liceul "Andrei Mureșanu" din Brașov primesc zilnic un meniu complet.

Cosmina Cristescu, director adjunct la Liceul "Andrei Mureșanu": "Un prânz are valoarea de 17 lei. Le pregătim o ciorbiță sau o supă, un felul doi și un fruct, o gustare, ceva dulce pregătit de doamnele bucătărese."

Aproape 150 de mii de elevi primesc alimente prin programul "Masa Caldă". Suma alocată pentru proiect în anul școlar 2022-2023 este de aproape 409 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE