Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Străvechi ritual Incaș, reînviat în Peru. Autoritățile îl văd drept un mod de a readuce turiștii în regiune

Un vechi ritual incaș a fost reînviat în Peru, o încercare a autorităților de a revitaliza turismul afectat de îndelungatele proteste din țară. Este vorba despre a aduce ofrande Soarelui, lucru care se întâmpla la solstițiul de iarnă, sărbătoare care are loc în iunie în emisfera sudică.

Pentru ritualul Inti Raymi, oamenii s-au îmbrăcat în haine străvechi și au purtat bijuterii din aur și argint. A fost un spectacol de teatru, dansuri, dar și simularea unor sacrificii de animale. Festivalul a început într-un templu unde incașii se închinau cândva soarelui și a continuat în piață centrală a orașului. În final, cortegiul a ajuns la un fort, unde actorii au recreat ritualul antic.

Dina Boluarte, președintele Republicii Peru: ”Dorim să aducem un omagiu și să evidențiem transcendența imperiului incaș, una dintre cele mai puternice și dezvoltate civilizații de pe planetă și care ocupa teritorii precum Peru, Bolivia, o mare parte din Ecuador, nord-estul Argentinei și nordul Chile.”

Autoritățile se așteaptă ca festivalul de acum să fie un nou început și să aducă mulți turiști în zonă. La începutul anului, un imens protest antiguvernamental a cuprins țara. Orașul Cusco, unde se află cetatea Machu Picchu, a evacuat turiștii și a interzis accesul la ruine timp de mai multe săptămâni.

Luis Pantoja primarul orașului Cusco: ”Vrem să reactivăm economia și turismul, acesta este motivul pentru a spune celor din Peru și din restul lumii, vizitați-ne orașul, un oraș sacru. Nu vrem un oraș sub asediu, blocat, vrem să se dezvolte activități care să respecte legile și regulile.”

Potrivit istoricilor, incașii credeau că solstițiul de iarnă înseamnă renașterea zeului soarelui, care decidea mai apoi dacă vor fi culturi bogate sau nu. Cuceritorii spanioli și preoții romano-catolici au interzis sărbătoarea în secolul al 16-lea, dar credincioșii au păstrat ritualul viu cu festivități mai mici și ascunse vederii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE