Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crește numărul adepților bisericilor psihedelice, în SUA. În timpul ceremoniilor oamenii consumă infuzii ce provoacă halucinații

În Statele Unite crește numărul adepților așa-ziselor biserici psihedelice. În timpul ritualurilor, oamenii consumă băuturi speciale din plante pentru o mai bună conexiune spirituală sau, cum spun ei, pentru a trata o serie de probleme de sănătate.

Pe de altă parte, specialiștii avertizează asupra consumului nesupravegheat al acestor infuzii.

Ceremoniile spirituale sunt conduse de șamani sau așa-ziși vindecători.

Infuzia psihedelică cunoscută cu denumirea de “ayahuasca” este preparată din plante amazoniene și poate provoca halucinații care durează ore întregi. Pe lângă așa-zisele viziuni spirituale, infuzia este folosită și ca medicament.

Saleena Subaiya, cercetător la Institutul de Psihiatrie al statului New York: Ayahuasca provine din bazinul Amazonului, unde este folosită de mii de ani. A fost folosită în scop ceremonial. A fost folosită în societate și ca medicament. A fost folosită în scopuri religioase pentru împărtășanii. Iar acum vedem că este folosită, din ce în ce mai mult, în scop terapeutic.”

Popularitatea ceremoniilor cu ayahuasca a crescut în țările occidentale și datorită unor vedete, precum Will Smith, care au vorbit despre propriile experiențe, după folosirea acestor infuzii.

Creșterea, în ultima perioadă, a cererii de ayahuasca a dus la apariția a sute de așa-zise biserici psihedelice în SUA.

Saleena Subaiya, cercetător la Institutul de Psihiatrie al statului New York: „La nivel federal, ayahuasca este considerată în continuare o substanță din lista 1, ceea ce înseamnă că nu are niciun scop medicinal, adică este în mare parte ilegală. Există, totuși, mai multe biserici cărora li s-a permis utilizarea ayahuasca, deoarece acestea consideră că ayahuasca este împărtășania lor. Și astfel, pentru acele biserici, este în mare parte protejată.”

Popularitatea acestor ritualuri a crescut cu ajutorul Social media

Mai mulți participanți la ceremonii au vorbit pe rețelele de socializare despre ameliorarea unor afecțiuni precum depresia și anxietatea.

Courtney Close, fondator al Bisericii Hummingbird: „Noi chiar încercăm să îi învățăm pe oameni că există atât de multe lucruri grozave și că veți găsi lucruri care se potrivesc cu voi și, pur și simplu, să onorați toate căile și să veniți aici pentru a vă conecta cu Dumnezeu și nu numai. Vă vom ajuta să vă conectați în felul în care îl știm noi, cu muzică și cu Taita și cu faptul că oamenii se adună și își împărtășesc experiența.”

Lorenzo Gonzales, participant ceremonii: Mă duc, abia aștept experiența de astăzi, pentru că am scos tot răul din mine și vreau să văd ce bucurie voi primi în continuare.

Taita Taita Pedro Davila, șaman: La sfârșitul ceremoniei, spun: sper să nu te revăd. Dacă nu vă văd din nou, este pentru că munca mea este bună. Apoi sunteți liberi.

Cercetătorii atrag atenția că studiile de până acum au fost făcute pe un eșantion foarte mic și că e nevoie de cercetări suplimentare pentru a ajunge la concluzia că ayahuasca are efect terapeutic și îi ajută pe oamenii cu probleme de sănătate. Ei avertizează că excesele vin cu „riscuri emoționale”.

În același timp, reprezentanții bisericilor psihedelice se așteaptă ca Guvernul din SUA să legalizeze consumul de ayahuasca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE