Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategii diferite ale României și Bulgariei pentru a adera la Schengen. Profesor în științe politice: „Boicotul este mereu inutil și dăunător”

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, încearcă o apropiere de autoritățile de la Viena. Radev și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-au întâlnit duminică, în prima zi a anului, la concertul tradițional de Anul Nou care a avut loc la Viena. Cei doi au postat imagini în care apar împreună.

Nehammer și Radev ar fi convenit asupra unei noi întâlniri, la granița Bulgariei, pe data de 23 ianuarie. Pare o strategie complet diferită de cea adoptată de România, care a preferat să își recheme ambasadorul din Austria, după votul de respingere a aderării celor două țări la spațiul Schengen. Despre cele două perspective a vorbit la Euronews România Lucian Dîrdală, profesor în știinte politice.

Îi va ajuta pe bulgari această schimbare de abordare, mai ales în condițiile în care s-a spus că votul negativ dat de Austria în Consiliul JAI a fost acordat României, în timp ce Bulgaria a avut ca oponent Olanda?

„Încă nu e foarte clar dacă strategiile celor două țări diferă atât de mult, mai ales că ele se și modifică în timp. S-ar putea ca foarte curând și România să intre pe un alt fel de traseu care să fie mai mult sau mai puțin similar cu cel am Bulgariei. Nu trebuie să uităm că Bulgaria are mai multe probleme decât România și în plan tehnic. Eu aș zice că Bulgaria a avut doi oponenți, unul fiind Olanda pe politici guvernamentale, corupție, stat de drept și celălalt Austria sesizând momentul și încercând o formă de protest la adresa UE.”

Decuplarea României de Bulgaria

Dacă, în acest moment, Bulgaria încearcă o apropiere de autoritățile de la Viena, cum putem privi strategia României? Poate această rechemare a ambasadorului și practic blocarea unor canale diplomatice să ne aducă ceva bun?

„Eu cred că strategia boicotului este mereu inutilă și dăunătoare. Nu cred că, în condițiile în care președintele bulgar încearcă să întărească relația cu Austria participând la un act cultural definitoriu până la urmă pentru moștenirea culturală a Austriei, nu cred că răspunsul pozitiv din partea noastră este boicotul actelor culturale de proveniență austriacă.”

În condițiile acestei apropieri diplomatice evidente a Bulgariei, există posibilitatea unei decuplări în privința aderării la Spațiul Schengen?

„În niciun caz nu se va pune problema unei decuplări a României de Bulgaria în sensul ca Bulgaria să fie avantajată. Bulgaria stă mult mai rău din toate punctele de vedere și are provocări tehnice mai mari în față. Cele două țări trebuie să meargă împreună și cred că România ar trebui să se bucure dacă Sofia reușește să înlăture cât mai mult din scepticismul austriac și olandez, pentru că asta ne-ar ajuta să mergem împreună.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE