Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stenograme. Sindicaliștii de la metrou ar fi propus asasinarea lui Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor

Un salariat al Metrorex ar fi propus, în timpul grevelor de la metrou de anul trecut, asasinarea ministrului Transporturilor de la acea vreme, Cătălin Drulă. Potrivit unor extrase din rechizitoriul DNA în dosarul spațiilor comerciale de la metrou intrate în posesia ziarului Libertatea, salariatul ar fi făcut această propunere pe un grup de discuții pe Whatsapp.

Oamenii liderului sindicatului de la Metrorex Ion Rădoi ar fi ajuns în pragul disperării ca urmare a insistenței ministrului Transporturilor de la acea vreme Cătălin Drulă și a directorului Metrorex de atunci Ștefan Paraschiv de a dărâma chioșcurile de la metrou, de unde și familia liderului de sindicat Rădoi ajunsese să ia contracte de 250.000 de euro.

Cum se gândeau să facă rost de bani

În martie 2021, în contextul acestei campanii de demolare, un salariat Metrorex propunea pe un grup de WhatsApp al lucrătorilor angajarea de rakeți ucraineni care să-i ucidă pe cei doi. Și, pentru a face rost de bani, venise și cu o idee: fiecare dintre colegii săi să contribuie la cheta pentru plata asasinilor.

„Hai pe ei”… „Cât dreaq costă niște racheți d-ăia ucraineni?… „Hai naiba să punem preț pe capetele lor”… „5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei… facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”… „Punem preț pe 2 capete… Drulă și directorul… și-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”… „Păi altfel nu se mai poate. Ajungem la disperare”, ar fi scris salariatul, potrivit rechizitoriului.

Teama de supraveghere

Totuși, discuția poate fi interpretată și ca o răbufnire nervoasă, fără nicio bază de susținere, dar unul dintre cei care participă la ea remarcă faptul că sunt supravegheați, adaugă publicația citată.

Pe 24 martie 2021, cu două zile înaintea grevei generale, același salariat posta pe grupul WhatsApp următorul mesaj: „Dacă și dă afară și taie și din bani… trebuie să îi omorâm… la propriu”. Salariatul a fost însă avertizat de Iulian Popescu, liderul organizației de tineret din cadrul sindicatului de la metrou și persoană de încredere a lui Ion Rădoi, „să nu mai spună așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați”, notează procurorii.

Luna trecută, Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi de şantaj, amintește Agerpres.

Procurorii anticorupţie notau în rechizitoriu că respectiva cauză a avut ca obiect investigarea modului în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017-iulie 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE