Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite și Japonia vor reorganiza forțele militare din Okinawa pentru a descuraja China

Publicat de:

Japonia, cel mai important aliat al Washingtonului în zona Indo-Pacific, își întărește zilele acestea parteneriatul strategic cu Statele Unite, cu scopul de a contracara China. Astfel, Corpul de Pușcași Marini americani staționat în Okinawa va fi reorganizat, informează „The Washington Post”. Totodată, premierul japonez Fumio Kishida va efectua o vizită la Washington.

Contextul vizitei lui Kishida

Vizita lui Kishida la Washington are loc în contextul în care premierul japonez este contestat pe plan intern, doar 40% dintre japonezi susținând măsurile politice luate de acesta. Japonia a anunțat recent o creștere majoră a cheltuielilor pentru apărare și o nouă strategie de securitate națională care prevede o capacitate de „contraatac” prin care să poată lovi ținte din China continentală.

Japonia, care deține în acest an președinția G-7, a luat, de asemenea, măsuri importante împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia Ucrainei. Japonia a devenit prima țară din Asia care se alătură democrațiilor occidentale în ceea ce privește sancțiunile impuse Moscovei. De remarcat este că Japonia pare să fi abandonat constrângerile autoimpuse forțelor sale armate, care datau încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pe fondul amenințărilor de securitate tot mai mari din zona Indo-Pacificului.

Reorganizarea Corpului de Pușcași Marini din Okinawa

Săptămâna aceasta, SUA și Japonia vor anunța reorganizarea unui regiment de Pușcași Marini, staționați în Okinawa pentru a fi capabil, până în 2025, să se disperseze rapid pentru a lupta în insule îndepărtate, potrivit mai multor oficiali americani. Corpul Pușcașilor Marini intenționează să echipeze regimentul cu capacități avansate, cum ar fi rachete anti-navă care ar putea fi lansate asupra navelor chineze în cazul unui conflict cu Taiwanul.

Potrivit oficialilor americani, acesta este unul dintre cele mai semnificative progrese în ceea ce privește poziția forțelor militare ale SUA în regiune în cel puțin un deceniu.

Kishida i-a promis lui Biden, în luna mai a anului trecut, că Japonia va demara o creștere substanțială a cheltuielilor pentru apărare. Decizia oficialilor de la Tokyo de a sprijini reorganizarea Corpului Pușcașilor Marini vine în contextul în care China continuă să-și dezvolte puterea militară, inclusiv forțele navale și armele nucleare. Obiectivul Beijingului este să transforme China în cea mai puternică forță militară din lume până în 2049.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE