Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite consideră că Ucraina se află într-un moment crucial în desfășurarea războiului

Pe măsură ce ne apropiem de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, oficialii americani le transmit liderilor de la Kiev că se află în fața unui moment crucial. Mai exact, războiul a ajuns într-un moment decisiv odată cu ofensiva pregătită de Moscova. Dacă Rusia eșuează în această a doua tentativă de a forța capitularea Ucrainei, atunci Kievul are șanse să încline definitiv balanța în favoarea sa.

Oficialii americani mai spun că sprijinul militar recent, compus din tancuri grele și alte tipuri de blindate, le oferă ucrainenilor șansa de a schimba decisiv cursul războiului în favoarea lor. Totuși, în ciuda promisiunilor de a susține Ucraina „atât cât va fi nevoie”, nu este clar dacă SUA și aliații săi vor reuși să facă acest lucru pe o perioadă nedefinită. Mulți oficiali americani au remarcat că ajutorul militar și financiar oferit Ucrainei până în prezent a avut la bază un acord bipartizan, însă odată cu schimbarea conducerii Camerei Reprezentanților nu mai este sigur că acest sprijin va continua în felul acesta.

„Vom încerca să îi facem să înțeleagă (pe liderii ucraineni) că nu putem face totul la nesfârșit”, a declarat pentru The Washington Post un înalt oficial al administrației Biden, sub protecția anonimatului.

Punctul de cotitură

În ultimele luni, conflictul din estul Ucrainei s-a transformat într-un război de uzură, în care niciuna dintre părți nu a reușit să se impună. Oficialii americani consideră că momentul critic va veni în această primăvară, când se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă majoră, iar Ucraina să organizeze o contraofensivă în încercarea de a recupera teritoriul pierdut.

Scepticii cred că timpul nu este însă de partea Ucrainei. Oficialii serviciilor de informații occidentale și ucrainene estimează că Rusia are în prezent peste 300.000 de militari în Ucraina, față de 150.000 câți avea inițial. În campania din primăvară, Rusia ar putea încerca un atac diversionist din Belarus și ar putea încerca să taie liniile de aprovizionare din vestul Ucrainei pe care Kievul le-a folosit intensiv de la declanșarea conflictului

Experții militari văd o serie întreagă de posibile scenarii în lunile următoare.

„Nu este clar cum se va termina totul. Se va termina cu un acord negociat? Se va prelungi conflictul și vom asista la o versiune a conflictelor înghețate?”, a declarat pentru The Post, Seth Jones, director al Programului de Securitate Internațională al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE