Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite au lansat naveta spațială secretă a armatei americane denumită Falcon Heavy

Statele Unite au lansat naveta spațială secretă a armatei americane, denumită Falcon Heavy, într-o misiunea care ar putea dura câțiva ani, informează Reuters. Vehiculul construit de Boeing, de dimensiunea aproximativă a unui mic autobuz, seamănă cu o navetă spațială în miniatură. Naveta spațială a fost construită pentru a efectua experimente tehnologice pentru zboruri orbitale cu durată de ani de zile. La sfârșitul misiunii sale, nava coboară înapoi prin atmosferă pentru a ateriza pe o pistă la fel ca un avion.

Nava spațială compusă din trei miezuri de rachete alimentate cu combustibil lichid, legate între ele, a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, într-o decolare spectaculoasă transmisă în direct printr-un webcast SpaceX.

Analiștii din domeniul industriei spațiale spun că lansarea navetei spațiale americane survine la două săptămâni după ce robotului spațial chinez, cunoscut sub numele de Shenlong („Dragonul divin”), a fost lansat la a treia sa misiune pe orbită din 2020. Nava americană reprezintă un nou episod din cadrul rivalității tehnico-științifice în creștere între Statele Unite și China pentru cucerirea spațiului cosmic.

Pentagonul a dezvăluit că nava  Falcon Heavy este capabilă să transporte încărcături grele, mult mai departe în spațiu, posibil pe orbită  aflată la 35 de mii de kilometric deasupra Pământului. Misiunea sa va implica testarea de noi regimuri orbitale, ceea ce i-a determinat analişti  să speculeze că nava ar putea fi orientat spre o orbită extrem de eliptică în jurul Pământului sau pe o traiectorie către vecinătatea Lunii, o regiune a spaţiului cosmic în care Pentagonul are un interes de cercetare din ce în ce mai mare.

Misiunea Falcon Heavy, al cărei nume de cod este X-37B, va desfășura, de asemenea, un experiment NASA pentru a studia modul în care semințele de plante sunt afectate de expunerea prelungită la mediul aspru al radiațiilor din spațiu. Capacitatea de a cultiva culturi în spațiu are implicații majore pentru menținerea astronauților hrăniți în timpul viitoarelor misiuni pe termen lung pe Lună și Marte. Durata planificată a misiunii X-37B nu a fost făcută publică, dar se va desfășura probabil până în iunie 2026 sau chiar mai târziu.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE