O companie de stat acordă „spor de femeie”. Sună a glumă, însă și mai amuzant este că acest spor se acordă și bărbaților. Descoperirea a făcut-o ministrul Energiei, Bogdan Ivan. Iar compania cu pricina este SAPE (Societatea de Administrare a Participanților în Energie) și se află în subordinea Ministerul Energiei.
„Sporul de femeie”, la compania de stat SAPE. Se acordă și bărbaților
Care este povestea acestui spor de femeie? În direct la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Bogdan Ivan a dat detalii despre ceea ce a descoperit.
Bogdan Ivan, ministrul Energiei: „La propunerea venită din partea unei companii din subordinea Ministerului Energiei, SAPE, pentru indicatorii de performanță pentru membrii Consiliului de Administrație și ai directoratului, săptămâna trecută, când am ajuns, după toate filtrele, toate avizele și semnăturile tuturor din subordinea mea, am fost foarte atent la detaliul ăsta și am reușit să-l văd.
Cei care reprezintă compania își ating indicatorii de performanță și primesc bonusuri la finalul anului. Înseamnă că a fost performantă compania dacă în conducerea ei există cel puțin o femeie. Atunci, acest bonus înseamnă zece puncte, adică echivalentul a 10% din bonusul de performanță al respectivei companii.
Mai era un indicator de performanță. În situația în care angajații companiei treceau prin cursuri de formare, conducerea companiei avea automat încă 10% la atingerea targetului pentru bonusul de performanță. Mi s-au părut aberații și le-am blocat, evident."
Ministrul Energiei a trimis corpul de control la compania SAPE.
Sume de peste 5.000-7.000 de lei, acordate ca „spor de femeie”
Bogdan Ivan, ministrul Energiei: „E o componentă variabilă, în funcție de cifra de afaceri, de profitul raportat de companie, dar este evident că vorbeam de câteva mii de lei. Nu am de unde să știu de pe acum datele financiare pe care o să le aibă compania la finalul anului, dar cu siguranță că vorbim despre cel puțin 5.000-7.000 de lei când vorbim de acel 10%, care mi se pare aberant total."
Nici nu știm dacă această situație este de râs sau de plâns, însă explicația pentru care bărbații primesc și ei acest spor întrece orice imaginație.
Bogdan Ivan, ministrul Energiei: „Nu se numea 'spor de femeie'. Scria explicit că se consideră indicator îndeplinit în situația în care o doamnă deține o poziție de conducere în companiei și, automat, tot boardul companiei beneficiază de acel bonus, pentru că și-au atins indicatorii de performanță.
Din punctul meu de vedere, nu are nicio logică, pentru că nu are importanță genul, că e bărbat sau femeie, cât timp îndeplinește condițiile pentru care se creează acea competiție pentru a fi în conducerea companiei.... Mi se pare hilar."
- Directorul companiei SEAP câștigă 56.666 de lei net pe lună, adică peste 11.000 de euro, conform Sibiu100.ro.
Ce situație a găsit Bogdan Ivan la companiile din Ministerul Energiei
Ministrul Energiei vrea să implementeze un nou sistem de salarizare, cel puțin la nivel de management al acestor companii, în care remunerațiile persoanelor din conducere să poată rivaliza cu cele ale unui manager dintr-o companie privată.
Bogdan Ivan, ministrul Energiei: „Sunt în total în jur de 1.500 de companii cu capital unic, majoritar sau minoritar de stat, în România. La mine, în Ministerul Energiei, sunt 32 de companii, dintre care 17 sunt pe profit, două sunt în dizolvare, zece sunt în insolvență sau faliment și alte patru sunt pe pierdere.
Am imprimat peste tot, în momentul de față, ca, acolo unde sunt companii pe pierdere, evident că nu vorbim despre bonusuri nici pentru conducerile executive, adică directori, nici pentru membrii Consiliului de Administrație sau Consiliului de Supraveghere.
Pentru că e total ilogic ca, în perioada în care toată lumea strânge cureaua, când avem sume de bani care nu mai ajung la oamenii cu venituri mici, la pensionari, sau la alți angajați, să lăsăm toată presiunea pe oamenii care sunt cu venituri mici în România, iar noi să lăsăm acei directori cu salarii uneori justificate, dacă sunt performanți și au profituri și își fac treaba foarte serios. Dar acolo unde nu avem performanță, evident că eu nu pot să accept ca, pe timpul mandatului meu, să se acorde astfel de bonusuri aberante.
SAPE e o companie care are profit, dar care e finanțată din bugetul de stat și care are un scop foarte clar, să identifice acele proiecte de investiții care pot să fie vandabile și pot să aducă un plus sistemului energetic național.
Dar în clipa în care tu ești finanțat de la bugetul de stat - e adevărat că ai responsabilitate, trebuie să-ți faci treaba - dar nu poți ca, pentru faptul că îți faci bine treaba, să ceri atât de mulți bani suplimentari. Și crearea unor astfel de mecanisme și instrumente care sfidează logica nu ar avea ce să caute ca indicatori de performanță. Aș fi foarte încântat dacă ne-am limita doar la rezultatul brut, dacă ne-am limita la profitul companiei, la rata de rentabilitate a profitului, a investițiilor făcute de respectiva companie.
Nu vreau să punem pe toată lumea în aceeași oală. Vreau ca, pentru acei manageri de companii, care au cifre de afaceri și profit similar cu o companie cu capital privat, să avem o salarizare decentă și care să fie la același nivel. Sunt, în România, manageri de companii private care câștigă sute de mii de euro sau chiar mai mult de un milion. Și e normal, pentru că au responsabilitate foarte mare.
Acolo unde avem companii de stat care au profituri de miliarde de lei, care se varsă, în proporție de 90%, la bugetul general al statului român, prefer să plătim un salariu corect, corespunzător cu munca pe care o face, pe același nivel cu mediul privat, pentru că administrează un bun al statului și aduce bani tot în bugetul de stat și mi se pare corectă gândirea."