Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spectacol de lumini pe cer. Cercetătorii spun că fenomenul este creat de lumina care se propagă în atmosferă

Cerul României s-a colorat aseară în roșu, portocaliu și mov. Amestecul de nuanțe a creat un tablou spectaculos deasupra orașelor. În București, Constanța, Timișoara, dar și pe vârful Omu, cerul a arătat splendid la apus. Cercetătorii spun că intensitatea culorilor este mai mare în zonele poluate.

Rețelele de socializare s-au umplut de poze și filmări spectaculoase cu apusul. Contrastul de culori de pe cerul Capitalei i-a frapat pe bucureșteni. La apus, soarele a lăsat dâre de portocaliu, purpuriu și indigo. La mare, cerul s-a făcut roșu ca focul, iar la munte, zăpada de pe vârful Omu părea albastră. Apusul s-a văzut și din redacția Euronews. Cercetătorii spun că fenomenul este creat de lumina care se propagă în atmosferă.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași: ”Cu cât direcția și drumul acesta de propagare este mai mare, cu atât parte din radiații sunt împrăștiate mai mult. Și este vorba de radiațiile de lungimi de undă mici, adică culorile specifice de albastru, violet, iar radiațiile cu un lungimi de unde mai mari roșu, portocaliu, galben sunt cele care parcurg o distanță, să spunem, mai mare. Dacă formațiunile noroase au o anumită înălțime și de asemenea o anumită compoziție chimică, prin reflexia radiațiilor de culoare portocalie, galbenă sau nuanțele acestora pe pământ, la sol, produc astfel de fenomene spectaculoase.”

Fenomenul a fost influențat și de codul galben de vânt.

Adrian Bîlbă, cercetător științific: Ce-a întâmplat a fost generat de vânturile care au bătut foarte mult peste România. Au stratificat aerul, au schimbat poziția maselor de aer și mai mult au cristalizat o cantitate mare de apă, generând gheață și gheața din aer să producă o dispersie suplimentară a luminii albastre și o transmitere consecutiv mai mare a luminii roșii.”

Și poluarea a jucat un rol important în apariția culorilor pe cer.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași: ”Acestea sunt accentuate de regulă și de o calitate anume a atmosferei, a poluării atmosferici, adică acolo unde este poluarea foarte mică, intensitate radiațiilor acestora din urmă galben, portocaliu, roșu, intensitatea acestora este mai mare și atunci este efectul este mult mai, să spunem, mai intens.” 

Cei care s-au trezit devreme astăzi au avut partea de un răsărit aproape la fel de spectaculos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE