Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialități din pește, degustate pe malul lacului. La Brașov are loc cel mai mare festival pescăresc al anului

Cele mai delicioase produse din pește pot fi degustate în acest sfârșit de săptămână la Brașov în zona Lacului Noua, la cea de-a cincea ediție a festivalului pescăresc. Maeștrii bucătari vor găti zilnic pentru cei prezenți la evenimente doar poduse proaspete și inedite, cum ar fi burger-ul din pește, micii de pește sau kebab-ul de pește. Nu lipsește nici vinul asortat fiecărui preparat, iar atmosfera va fi întreținută de artiști renumiți.

Noutăți culinare

O asociație din Hălchiu organizează de cinci ani un festival pescăresc în care brașovenii și turiștii pot degusta peștele gătit ca la el acasă.  

Pe lângă inegalabila saramură de crap sau păstrăv, mititeii pescărești, chifteluțele din pește și fishburger-ul, organizatorii au noutăți pentru cei care vin aici, mai exact un preparat surpriza. Vorbim despre Fish Kebab, care are la bază o rețetă originală.

Liviu Preda, chef la festivalul pescăresc: ”Este o porție generoasă de pește, avem crap, păstrăv, condiment aromatice, sare, cimbru, rozmarin, o complexitate de arome, și îl servim cu o salată de varză roșie și albă, o porție generoasă de cartofi prăjiți, pe o lipie libaneză cu sosul casei care este un pesto cu pătrunjel, leuștean, un pic de lămâie, usturoi.”

Femeie: ”Mâncarea preferată chiar e peștele, de aceea ne și aflăm aici și mie borșul de pește îmi place care trebuie să fie fierbinte și proaspăt și am mâncat crapul la grătar care este o minunăție.”

Intrarea la festival este gratuită

Specialitățile din pește pot fi asortate cu un vin recomandat chiar de către somelierii aduși la festival.

Bogdan Taus, somelier: ”Ideal ar fi ca vinul să completeze preparatul din pește. Lângă preparatele mai ușoare avem nevoie de vinuri mai ușoare, poate chiar și vinuri demi-seci, iar pe lângă preparatele mai greoaie, poate puțin afumate, ne putem juca chiar și cu un vin roze sau un vin roșu nebaricat, un vin roșu tânăr.”

Statisticile arată că românii mâncă de șapte ori mai puțin pește decât francezii.

Gabriel Vâju, specialist și președinte Asociația Păstrăvarii Făgărașului: ”Din punct de vedere statistic România este undeva pe locul nouă în Europa la consumul de pește. În România un român mănâncă cinci kilograme de pește pe an, iar în Franța se mănâncă 35 de kilograme de pește pe an.”

Dorin Crizbășan, organizator festival pescăresc: ”E cunoscut faptul că ardelenii dacă nu au cuțit în buzunar nu pot mânca slănina. Nu inventez eu roata, dar ardelenii nu sunt sau nu au fost cei mai mari mâncători de pește.”

Pe scena festivalului pescăresc de la Brașov vor urca Fly Project, Damian Drăghici, dar și numeroase formații locale. Intrarea este gratuită, iar evenimentul se termină duminică seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE