Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania afirmă că există semne "clare" că Europa este pregătită să recunoască statul palestinian

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri că există "semne clare" în Europa că țările din regiune sunt pregătite să recunoască un stat palestinian, potrivit Reuters.

Anterior, Sanchez s-a întâlnit cu omologul său norvegian Jonas Gahr Store la Oslo, în cadrul campaniei sale diplomatice de a obține sprijin pentru recunoașterea statului palestinian.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit joi să cadă de acord cu privire la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, a anunţat ambasadoarea malteză, care prezidează Consiliul în aprilie, scrie AFP.

"Nu a existat un consens" cu privire la admiterea unui stat palestinian, a declarat Vanessa Frazier după o şedinţă cu uşile închise, dar această lipsă de consens nu împiedică un stat membru să supună chestiunea la vot în Consiliu.

Ea a afirmat că "două treimi" dintre membrii Consiliului sunt în favoarea acestei aderări cu drepturi depline a palestinienilor, fără a-i numi.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a decis că va răspunde până la sfârşitul lui aprilie la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, un demers considerat ca fiind "istoric" de către palestinieni şi denunţat cu virulenţă de Israel.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura solicitând "aderarea statului Palestina la ONU", care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă în noiembrie 2012 statutul de "stat observator nemembru".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE