Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania a fost surprinsă de un val de căldură în luna mai

Spania simte căldura după ce temperaturile au crescut weekendul trecut, ajungând cu până la 15 grade peste media sezonului. În unele zone temperatura a atins 44 de grade Celsius sâmbătă, iar acest val de căldură fără precedent ar putea face din luna mai cea mai fierbinte lună a secolului.

Cel puțin 13 regiuni erau în alertă din cauza căldurii, a declarat Agenția de Meteorologie de Stat a Spaniei AEMET, iar temperaturile ar putea provoca furtuni în cinci dintre ele.

„Acestea vor fi probabil printre cele mai calde temperaturi pe care le-am văzut în mai, în secolul 21”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Rubén del Campo.

Mercurul a urcat la 42,3 grade Celsius vineri după-amiază la Andujar, în regiunea de sud a Andaluciei, după ce a atins joi 39,5 grade.

Valurile de căldură devin comune

Două dintre capitalele de provincie ale regiunii, Cordoba și Sevilla, au înregistrat, de asemenea, temperaturi similare. Guvernul spaniol i-a sfătuit pe oameni să se hidrateze, să limiteze activitatea fizică și să rămână în zone răcoroase ori de câte ori este posibil.

Temperaturile sunt neobișnuit de ridicate pentru o primăvara târzie, cu o masă de aer cald și uscat care transportă praf din Africa de Nord. Agenția de stat meteorologică a Spaniei, AMAET, spune că acest climat Africa de Nord se îndreaptă spre sudul Europei, în timp ce oamenii de știință avertizează că valurile de căldură ar putea deveni mult mai comune și mai intense la nivel global în anii următori, din cauza impactului crizei climatice.

Aceasta înseamnă că până la jumătatea secolului vor fi mai frecvente perioadele de secetă mai lungi și mai intense și, bineînțeles, temperaturile mai ridicate. Se estimează că aproximativ două mii de oameni mor anual în Spania din cauza căldurii excesive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE