Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Space X amână lansarea Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. O piesă va fi înlocuită

Explozia din aprilie, din cadrului primului zbor de testare a Space X, a dus la o reconstrucție a rachetei, care a durat șapte luni. Însă lansarea reprogramată pentru vineri, 17 noiembrie, a fost amânată cu o zi, după ce Elon Musk a anunțat că "o mică piesă trebuie înlocuită", conform MSN.

Sistemul Starship va putea lansa această "Megarocket" într-o fereastră de lansare de 20 de minute, deasupra Golfului Mexic, potrivit site-ului oficial al companiei. Pe baza acestui eveniment, dacă lansarea va fi un succes, se vor face explorări ale Lunii și planetei Marte.

Misiunea companiei Space X, prin intermediul Spaceship

Racheta, denumită Super Heavy (n.r.: super grea), are o înălțime de 121 de metri și este formată din două părți: Starship, adică nava spațială superioară, plus propulsorul inferior, denumit Super Heavy, care oferă un impuls de putere la decolare.

Ulterior, dacă totul va decurge conform planului, vor fi pornite până la 33 de motoare, care vor propulsa capsula Starship. După consumarea combustibilului, Super Heavy se va desprinde de nava Spaceship și va cădea în Ocean, iar Super Heavy își va porni propriile motoare pentru a intra pe orbita Pământului. Pentru a intra pe orbita Pământului, este necesar ca viteza să fie de aproximativ 8 kilometri pe secundă.

"Tehnic vorbind, ea va face aproape un circuit complet al Pământului, apoi se va prăbuși undeva în Pacific, aproape de coasta Hawaii", a spus Elon Musk.

Este prevăzut ca misiunea acestui zbor de testare să dureze în jur de o oră și jumătate, iar în cazul unor rezultate bune, Space X susține că va începe misiuni mult mai complexe, printre care livrarea de sateliți pe orbită sau realimentarea navei spațiale în timp ce se află pe orbită.

Cei de la Space X susțin că racheta Starship va îndeplini chiar scopul pentru care compania a fost fondată, acela de a plasa oameni pe Marte, dar și efectuarea demersurilor pentru o așezare permanentă. În acest sens, Elon Musk s-a declarat optimist și a spus că primul zbor de testare spre Marte ar urma să aibă loc "în următorii trei sau patru ani".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE