Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SONDAJ | Preferințele muzicale ale românilor s-au schimbat. A crescut ponderea persoanelor care ascultă manele

Românii ascultă mai multe manele și muzică clasică decât o făceau în urmă cu 10 ani, arată cel mai recent sondaj INSCOP.

Iar la capitolul consum cultural, cititul cărților pare a fi mai accesibil românilor decât mersul la muzeu, teatru sau operă.

Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre românii chestionați ascultă muzică populară, însă nu așa cum o făceau în urmă cu 10 ani.

Fani a pierdut și pop-dance-ul, fiind muzica preferată a aproape 30% dintre cei întrebați, față de 41% în 2013. În schimb, au câștigat teren muzica clasică și manelele.

Hip-hop-ul și rock-ul se află la coada clasamentului în preferințele muzicale ale românilor.

Muzica populară, preferată de persoanele în vârstă

Muzica populară este preferată în special de persoanele mai în vârstă, din mediul rural. Pop-dance ascultă românii sub 45 de ani, iar muzica clasică persoanele cu studii superioare.

În ceea ce privește manelele, acest gen muzical este preferat de către tinerii cu educație primară, cu venituri mici, din mediul rural sau urban mic și care folosesc TikTok.

La capitolul consum cultural, puțin peste jumătate dintre respondenți au declarat că în ultimele 6 luni au citit cărți. 43% dintre cei chestionați au spus că au vizitat monumente istorice, iar aproape 22% că au mers la teatru, operă sau concerte de muzică clasică.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.100 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE