Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situație critică la ambulanța Brașov. Fiole cu medicamente înghețate, din cauza lipsei căldurii din mașini

Situație gravă la Serviciul Județean de Ambulanță din Brașov, care funcționează la jumătate din capacitate din cauza lipsei de personal. Mai mult, angajații se plâng că nu își primesc drepturile salariale.

Șoferii de pe ambulanțe, pentru a face economie, nu dau drumul la căldură și ajung la bolnavi cu fiolele cu medicamente înghețate. Liderii de sindicate au făcut apel către Ministerul Sănătății, care le-a promis că trimite corpul de control să facă verificări.

Potrivit unei postări pe Facebook a deputatului PSD, Gabriel Valer Zetea, sindicaliștii au purtat discuții la Guvern cu Marcel Ciolacu și Simona Bucura Oprescu. Deputatul scrie că, în urma dialogului constructiv cu premierul și ministrul Muncii, șoferii de ambulanțe ar fi renunțat la greva foamei.

Din 72 de ambulanțe, doar 35 sunt disponibile

Pe hârtie, Seviciul de Ambulanță Brașov are 72 de ambulanțe, din care doar 35 sunt disponibile. În ultimele 3 luni, au fost aduse 4 ambulanțe noi, dar nici acestea nu pot fi trimise la pacienți.

Din lipsă de personal, pe teren ajung cel mult 17 autospeciale.

”La momentul de față, din personalul operativ avem șase posturi vacante de șofer autosanitară și trei posturi temporar vacante de asistente medicale.”, a declarat David Levente – manager Serviciul Județean de Ambulanță Brașov.

Probleme nu sunt doar cu personalul. Carmen Iosef lucrează pe ambulanță de 22 de ani și spune că de luni bune nu și-a primit anumite drepturi salariale. Dă vina pe manager, pe care l-a și dat în judecată.

Lipsurile nu se opresc aici. Ambulanțierii nu pot merge cu viteză la pacienți pentru că trebuie să facă economie. Fără căldură în ambulanțe, medicii și asistenții au găsit fiolele cu medicamente înghețate.

Nemulțumirile din sistemul sanitar se țin lanț și în țară. La Craiova, personalul TESA a Spitalului Filantropia a protestat pentru a treia zi la rând. Angajații se plâng că nu au primit majorările promise, iar legea salarizării unitare face discrepanțe între categoriile de personal.

Dar salariile mici nu sunt singura problemă. Angajații se plâng că trebuie să lucreze cu un sistem informatic învechit, dar și că înghețarea posturilor îi face să muncească de 2 ori mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE