Serviciul militar voluntar, aproape de adoptare. Cât timp va dura programul de pregătire militară generală

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat aproape două decenii în România, iar acum Armata propune o formă de serviciu pe bază de voluntariat pentru a scădea vârsta medie a rezerviștilor. După ce va fi adoptat proiectul de lege, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor putea face un program de pregătire de 4 luni, timp în care vor fi plătiți iar la final vor primi și o indemnizație. Inițiativa ar putea fi adoptată de Parlament în toamnă.

Ministerul Apărării vrea să atragă cât mai mulți tineri pentru a participa la serviciul militar voluntar. Proiectul prin care va fi modificată legea privind pregătirea populației pentru apărare prevede un program de instruire de patru luni.

Câți bani primesc ca soldă persoanele care fac serviciul militar voluntar

Col. Corneliu Pavel, purtător de cuvânt, Ministerul Apărării Naționale: „Asta înseamnă că timp de patru luni sunt într-o unitate militară. În aceste patru luni primesc o soldă lunară într-o valoare alcătuită din solda de funcție, funcția pe care sunt încadrați și solda gradului pe care îl primesc, iar la terminarea programului de patru luni primesc trei salarii medii brute.

Cu alte cuvinte, în timpul pregătirii, participanții vor fi plătiți precum militarii activi, iar la final primesc și o indemnizație netă de aproximativ 12.000 de lei.”

Femeie: „În caz de război sau ceva, ar trebui să știm ce trebuie să facem. Aș fi deschisă la această propunere.”

Bărbat: „Chiar mi-ar plăcea un pic de mișcare în plus, un pic de activitate, dar și mai serioasă, adică până la urmă nu e ca și cum te duci la joacă cu băieții. Până la urmă ține de stagiul militar.”

Bărbat: „Mi se pare mai interesant ca experiență personală, dar nu m-ar interesa o carieră în domeniul ăsta. (Reporter: Dar ai face?) Cred că da.”

Bărbat: „E totuși o chestie grea, dar în principiu dacă cumva mă gândesc să urmez cariera aceasta militară și serviciul pentru țară, m-aș baga, însă chestia foarte bună este că este voluntară.”

Cei care fac serviciul militar voluntar sunt incluși în rezerva operațională a României

La finalul pregătirii, participanții rămân în rezerva operațională a României, iar cei care doresc să devină militari activi au și această oportunitate. Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, iar media de vârstă a rezerviștilor care au făcut acest stagiu crește de la un an la altul. La fel și a celor care au ieșit la pensie sau au demisionat din sistem.

Col. Corneliu Pavel – purtător de cuvânt, Ministerul Apărării Naționale: „Vârsta acestor rezerviști putem spune că este undeva în jur de 48-50 de ani și proiectul care este pe circuitul de avizare vizează aducerea unui număr semnificativ de rezerviști în rezerva operaționala și scăderea mediei de vârstă a acestei rezerve operaționale a României.”.

Proiectul privind stagiul militar voluntar a fost lansat încă din 2022, însă nu a fost adoptat până acum. A intrat din nou pe circuitul de avizare interministerial, după schimbarea Guvernului, iar în toamnă ar putea intra în Parlament pentru a fi adoptat. Primii pași pentru revigorarea rezervei operaționale au fost făcuți acum 10 ani când a fost modificată legea, astfel încât Armata să poată recruta și rezerviști voluntari. Femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani pot încheia un contract pe 4 ani cu Ministerul Apărării.

În această perioadă ei primesc lunar o soldă de 30% din valoarea venitului unui militar activ, cu condiția de a participa anual la un program de instruire de două săptămâni. În acest moment, Ministerul are încheiate contracte cu aproximativ 4.700 de rezerviști voluntari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE