Noul ministru al Apărării, Ionuț Moșteanu, anunță introducerea serviciului militar în sistem de voluntariat. Stagiul va fi de patru luni, iar absolvenții vor deveni rezervişti, pentru ca ei să poată deveni apoi chiar angajaţi ai Armatei. Noul serviciu se va numi „voluntariat în termen”.
Ministrul Apărării anunță introducerea serviciului militar de voluntariat
Moșteanu spune că măsura este luată atât în contextul geopolitic actual, dar și al faptului că actualii rezerviști români sunt bătrâni.
Proiectul se află deja pe circuitul de avizare interministerială.
„Eu cred că nu e nevoie de serviciul militar obligatoriu. Cred că e nevoie de o armată profesionistă, bine profesionalizată, bine înzestrată, bine motivată și, pe lângă asta, o rezervă voluntară consistentă. Asta cred că ar funcționa foarte, foarte bine pentru viitor.
Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen. Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni de zile şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim.
Există armata permanentă, care e foarte bine pregătită, oameni foarte buni şi mulţi tineri care intră în sistem şi asta mă bucură foarte tare, însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm şi la ce se întâmplă peste 10-15 ani, pentru că degeaba ne înzestrăm şi ne echipăm şi luăm tot felul de echipamente, nu numai noi, toate ţările NATO, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton.
De aceea, sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care, iată, le dezvoltăm şi sper ca din ce în ce mai mulţi, mai ales dintre cei tineri, să se apropie de armată prin genul ăsta de voluntariat şi cei care vor să rămână permanent în Armată sunt mai mult decât bineveniţi”, a declarat Ionuţ Moşteanu, la Antena 3.
Armata română are acum 4.700 de rezerviști.
România a suspendat serviciul militar obligatoriu încă din anul 2007. În Europa, Olanda este în aceeași situație, cu serviciul militar suspendat chiar din 1997.
Țările europene în care armata este obligatorie:
Norvegia: Serviciul militar este obligatoriu pentru ambele sexe, începând cu vârsta de 18 ani.
Suedia: Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus în 2018. Și femeile îl fac obligatoriu.
Ucraina: A reintrodus serviciul militar obligatoriu pentru bărbați, după evenimentele din 2014, respectiv 2015.
Lituania: A reintrodus serviciul militar obligatoriu pentru bărbați după evenimentele din 2014, respectiv 2015.
Turcia: Serviciul militar este obligatoriu, dar poate fi redus prin plata unei taxe.
Danemarca: Serviciu militar obligatoriu pentru bărbați, cu unele excepții.