Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După Marea Britanie, și Italia ia în calcul reintroducerea armatei obligatorii. Românii care au și cetățenia acestor țări vor fi vizați și ei

Doi aliați importanți din NATO, Marea Britanie și Italia, iau în calcul să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru tineri. Dacă propunerile vor intra în vigoare, ele vor viza și românii care trăiesc în aceste țări și au dublă cetățenie.

Marea Britanie și Italia iau în calcul reintrodcerea armatei obligatorii

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile generale din 4 iulie.

Rishi Sunak, premierul din Marea Britanie: "Valorile noastre democratice sunt amenințate. Din acest motiv, vom introduce un nou model de serviciu naţional pentru tinerii în vârstă de 18 ani. Fie vor petrece un an într-o unitate militară, fie vor face voluntariat într-un weekend din fiecare lună. De exemplu, vor livra medicamente și mâncare pentru cei invalizi."

Studenții români din Marea Britanie nu s-au speriat după ce au auzit discursul premierului Sunak.

Alex Dănescu, student: "Având experiență de trăit și studiat în Franța și UK, în Franța am avut colegi care făceau genul ăacesta de stagiu militar, în ideea că, la câteva luni, erau chemați pentru un weekend, nu mi se pare ceva ieșit din comun. Te învață să ții o armă, dar există și o pregătire pentru dezastre naturale, pentru situații de război. Nu sună ca un bilet garantat pentru război."

În Italia, partidul vicepremierului Matteo Salvini a inițiat un proiect de lege prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani ar trebui să aibă parte de cel puțin șase luni de instruire în Armată. În România, Ministerul Apărării lucrează la un proiect privind serviciul militar voluntar.

Ministrul Apărării din România spune că țara noastră nu reintroduce armata obligatorie

Guvernul de la București a transmis că nu se pune problema ca, în țara noastră, armata să redevină obligatorie.

Angel Tîlvăr, ministrul apărării: "Vreau să vă spun că serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu. Exclud această posibilitate. De la început să lămurim acest lucru, pentru că a apărut și această preocupare și această temere. Nu există, la momentul acesta, nicio discuție despre acest lucru."

Pe lângă Marea Britanie și Italia, și în Germania se discută despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru cei cu vârste cuprinse între 20 și 41 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE