Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sârbii din Kosovo vor demonta baricadele, „în termen de 24 până la 48 de ore”

Serbia și Kosovo au ajuns la o înțelegere pentru a reduce tensiunile în regiune, după mai multe zile în care forțele de ordine din Kosovo, dar și armata sârbă, au fost plasate în alertă.

Mai multe unități ale armatei sârbe, plasate la granița cu Kosovo

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat că sârbii din Kosovo vor începe demontarea baricadelor de pe drumurile din nordul Kosovo, regiune populată de etnici sârbi. După 19 zile de la blocadă, liderii Serbiei și Kosovo au convenit asupra unui compromis pentru a dezamorsa tensiunile. În ultimele zile mai multe unități ale armatei sârbe au fost plasate la granița cu Kosovo.

„Acesta nu este un proces simplu și nu se poate face în două ore, așa cum și-au imaginat unii. Dar, în termen de 24 până la 48 de ore, baricadele vor fi îndepărtate. Dar neîncrederea nu este înlăturată. Cei care se joacă cu însăși existența sârbilor din Kosovo trebuie să știe că, la fel cum nu am permis acest lucru acum, nu-l vom permite nici în viitor,” a declarat Aleksandar Vucic, președintele Serbiei.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au escaladat după decizia guvernului kosovar de a interzice plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia. De asemenea, criza, care a provocat îngrijorări la nivel internațional, a fost amplificată de arestarea unui polițist sârb kosovar. Miercuri, avocatul polițistului, a anunțat că acesta a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE