Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi tensiuni între Kosova și Serbia, după ce s-au auzit focuri de armă în apropierea unei patrule NATO

Noi tensiuni între Kosovo și Serbia. Ministrul Apărării de la Belgrad a anunțat că va crește de cinci ori capacitatea unităților speciale din armată. Declarația a fost făcută după ce duminică s-au auzit focuri de armă în apropierea unei patrule NATO dintr-un oraș din nordul Kosovo. Sârbii blochează drumurile din zonă deja de 16 zile.

După incident, Serbia și-a trimis șeful armatei la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării, Milos Vucevic, a calificat situația drept una gravă și a anunțat că Serbia va crește capacitatea forțelor speciale din armată.

Milos Vucevic: Până la sfârșitul anului 2023 vom crește numărul unităților noastre speciale, adică numărul soldaților sârbi care vor fi intruiți special. Numărul lor va crește de la 1.000 la 5.000. Astfel, armata sârbă va avea 5.000 de soldați și ofițeri cu înaltă calificare și pregătire. Ei vor fi gata să răspundă tuturor schimbărilor cu care se confruntă țara noastră.

NATO investighează ce s-a întâmplat în Kosovo.

Andjelka Cup, jurnalist Euronews: Nu se știe exact cine a tras și nici cine anume a fost vizat de împușcături. Știm doar, după cum a anunțat poliția kosovară, că nu a existat niciun conflict între poliție și cetățenii aflați pe baricade. Totodată, KFOR a anunțat că s-a tras în apropierea bazei proprii, dar că nu s-a deschis focul asupra soldaților săi.

Acum două săptămâni, Serbia a anunțat că va cere Alianței Nord-Atlantice să-i permită să trimită soldați și polițiști în nordul provinciei Kosovo, unde locuiesc mulți sârbi. Motivul este că sârbii kosovari ar fi fost hărțuiți de etnicii albanezi. Kosovo rămâne o zonă de tensiune în Balcani. Serbia nu recunoaște declarația de independență a fostei sale provincii, în timp ce eforturile Occidentului de a media conflictul au eșuat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE