Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi proteste în Kosovo. Mii de etnici sârbi au cerut guvernului să-şi retragă poliţia din nordul ţării

Noi proteste s-au desfășurat în Kosovo joi. Mii de etnici sârbi au cerut guvernului să-şi retragă poliţia din nordul ţării, unde este concentrată minoritatea sârbă.

Protestul a avut loc în satul Rudare, la câţiva kilometri de oraşul Mitrovica, care este divizat etnic între minoritatea sârbă şi majoritatea de etnie albaneză.

Sârbii au ridicat începând din 10 decembrie nouă baricade pe şosele din nordul Kosovo, după arestarea unui fost poliţist sârb care ar fi atacat forţele de ordine în timpul unui protest anterior.

Şoseaua principală din Mitrovica este în continuare blocată de utilaje grele.

Joi, protestatarii au arborat un drapel sârb pe o lungime de 250 metri. Mitingul a fost monitorizat de la distanţă de soldaţi italieni din misiunea de pace a NATO.

Tensiunile au urcat în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă. Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru luna aprilie.

Forţa de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), condusă de NATO, şi-a întărit prezenţa în nord, trimiţând trupe şi patrule suplimentare.

Miercuri, prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, a avertizat că situaţia din Kosovo este "în pragul unui conflict armat".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE