Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia își înăsprește regulile privind vizele după ce migrația provoacă presiuni din partea UE

Serbia se confruntă cu o creștere bruscă a turismului din țări ai căror cetățeni nu au avut niciodată până acum gândul de vizitare a obiectivelor turistice și de cumpărături pe radar.

Acest lucru se datorează în mare parte regulilor generoase de intrare ale țării balcanice, care au făcut-o o oprire-cheie pentru migranții care doresc să ajungă în Europa fără a risca o traversare maritimă periculoasă.

Un zbor recent din Turcia la Belgrad a fost plin de oameni din țări africane și asiatice care nu au nevoie de viză pentru a intra în țara europeană.

Dar acest lucru se schimbă, deoarece Serbia se confruntă cu presiuni din partea Uniunii Europene, la care dorește să adere, pentru a introduce vize pentru țările care au devenit o sursă de migrație către blocul celor 27 de națiuni.

UE dorește ca Serbia să aducă regulile de intrare în conformitate cu blocul

Oficialii UE spun că mii de călători care au intrat în Serbia și în alte țări din Balcanii de Vest ca turiști în ultimele luni au ajuns să caute azil în țările membre ale UE.

Blocul este îngrijorat pentru că regiunea Balcanilor a observat deja o creștere a numărului de oameni din Orientul Mijlociu, Asia și Africa care se îndreptau spre inima prosperă a Europei, unde speră să găsească o viață mai bună.

UE găzduiește milioane de refugiați din Ucraina și se confruntă cu creșterea prețurilor și criza energetică cauzată de invazia vecinului său de către Rusia. În speranța de a reduce o parte din presiune, UE a cerut Serbiei – împreună cu alte țări din Balcanii de Vest care doresc să adere la UE, cum ar fi Albania, Bosnia și Muntenegru – să-și alinieze regulile de intrare pentru călători cu cele ale blocului.

Serbia introduce noi cerințe de viză

Politica de călătorie fără viză a Serbiei cu țări precum India, Cuba, Tunisia și Burundi a făcut din Aeroportul din Belgrad un punct de intrare alternativ pentru migranții din aceste țări, care merg apoi spre nord și vest spre UE.

În iulie, indienii au intrat pentru prima dată în primele 10 grupuri de naționalități care solicită azil, potrivit biroului de azil al UE.

„Acum, când vedem acei cubanezi, indieni, burundi venind în număr mare în Uniunea Europeană, desigur, trebuie să abordăm acest lucru”, a spus Johansson.

Luna aceasta, Serbia a introdus vizele pentru resortisanții burundi și a anunțat că va face același lucru cu tunisienii luna viitoare, în timp ce mai multe țări vor urma până la sfârșitul anului.

Avocatul pentru drepturile omului Nikola Kovacevic, care se ocupă de migrație , a declarat că Serbia a avut o problemă similară între 2016 și 2018, când a fost forțată să introducă vize pentru iranieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE