Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Coaliția de guvernare susține pragul de 9.000 lei propus de Ministerul Justiției pentru abuzul în serviciu

Senatul a votat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Cu alte cuvinte, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei (50.000 de euro), fapta nu mai este considerată infracțiune.

După votul din Senat, proiectul va merge în Camera Deputaților, care este for decizional.

Laura Codruța Koveși, fost procuror-șef DNA și actuala șefă a Parchetului European, a spus că va sesiza Comisia Europeană, dacă legea trece de Camera Deputaților în forma actuală. Potrivit acesteia, intenția amendamentelor adoptate este de a dezincrimina abuzul în serviciu.

Ministerul Justiției a spus că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei, iar coaliția de guvernare a anunțat deja că va sprijini propunerea ministerului.

29/03/2023 , 21:49

Coaliția de guvernare va susține propunerea specialiștilor din MJ

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri seara că a luat act de propunerea Ministerului Justiţiei (MJ) privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu, iar coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor de la MJ.

"Am luat act de răspunsul Ministerului Justiţiei la solicitarea pe care am făcut-o şi de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor din Ministerul Justiţiei. Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor solicitase anterior ca Ministerul Justiţiei să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu opiniile specialiştilor în drept.

29/03/2023 , 21:41

Câteva sute de persoane au protestat, după votul din Senat

Câteva sute de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce Senatul a adoptat un proiect de lege prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Ei au afişat pancarte pe care au scris mesaje precum "Lupul (PSD) îşi schimbă părul (+PNL+UDMR), dar năravul (OUG 13) ba", "Iohannis, în 2017 ai fost cu noi aici. Unde eşti acum?".

VEZI GALERIA
3 imagini

De asemenea, protestatarii au strigat: "Justiţie, nu corupţie", "Cine nu sare vrea pensii speciale", "PSD, ciuma roşie", "PSD, PNL şi UDMR - jaf, hoţie şi corupţie", "Predoiu pentru noi e Iordache doi".

29/03/2023 , 21:36

Nicolae Ciucă susține pragul de 9.000 de lei propus de Ministerul Justiției

Premierul Nicolae Ciucă, anunţă că propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu va fi susţinută, el adăugând că liderul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, a fost mandatat să depună acest amendament în numele liberalilor.

"În această seară, am decis să susţinem propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Naţional Liberal, în vederea susţinerii şi adoptării lui", a scris Ciucă pe Facebook.

29/03/2023 , 21:22

Parchetul European va sesiza Comisia Europeană, dacă legea trece de Camera Deputaților

Laura Codruța Kovesi susține că amendamentele Senatului arată intenția de a dezincrimina infracțiunea de abuz în serviciu. Potrivit șefei Parchetului European, investigațiile EPPO ar fi afectate, dacă modificările sunt adoptate.

"EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă.

Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România.

Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept", spune Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, într-un răspuns pentru Euronews Romania.

29/03/2023 , 19:30

Ministerul Justiției susține adoptarea de către deputați a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu

"Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei", se arată într-un comunicat al MJ.

Ministerul Justiției mai arată că nu există vreo referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Ce au votat senatorii

”Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare", se arată într-un amendament adoptat de Senat.

Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA.

USR critică amendamentul și aduce aminte de OUG 13

Uniunea Salvați România a criticat amendamentul votat de Senat, comparând pragul cu cel prevăzut în controversata Ordonanță de urgență OUG 13, care a declanșat proteste în anul 2017.

”Este același prag la abuzul în serviciu gândit de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu. Același prag care a scos în stradă sute de mii de români.”, scrie USR, într-o postare pe Facebook.

OUG 13 prevedea un prag pentru abuzul în serviciu de 200.000 de lei.

Mai exact, articolul era următorul:

”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE