Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomației maghiare spune că Ungaria va elibera vize Schengen pentru ruși. A abordat și subiectul confiscării proprietăților rusești

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a acordat un interviu amplu pentru agenția rusă Tass, în care a abordat, printre altele, unele subiecte sensibile.

Întrebat dacă Ungaria este gata să elibereze vize Schengen pentru ruși, el a dat un răspuns clar.

Maghiarii vor acorda vize Schengen rușilor

"Fără îndoială. Ungaria este un loc minunat. Toți oaspeții și toți turiștii sunt bineveniți în Ungaria, indiferent de unde provin. Avem o singură cerere: respectă regulile și regulamentele noastre și, atât timp cât faci asta, nu avem probleme.

Și sigur că eliberăm vize pentru călătorii ruși, fără probleme, nu am schimbat metodologia de eliberare a vizelor. Deoarece avem un acord de externalizare a vizelor pentru Rusia cu centrul de vize, puteți solicita o viză în toată țara. Acolo aveți un program foarte previzibil despre cât timp ar putea dura, ce documente trebuie date.

Prin urmare, nu avem nicio discriminare față de cetățenii ruși în acest sens. Ungaria este un loc minunat. Avem o tradiție îndelungată de a primi oaspeți ruși în domeniul sănătății, turismului, sportului, precum și pentru diverse conferințe. Nu avem absolut nimic împotrivă, așa că, desigur, rușii sunt bineveniți", a spus Peter Szijjarto, pentru Tass.

Discuția privind vizele pentru ruși vine în contextul în care, în august 2023, Asociaţia Operatorilor de Turism din Rusia (ATOR) recomandă acelor ruși care doresc să obțină viza Schengen, în plin război ruso-ucrainean, să încerce în Ungaria, Grecia sau Italia.

În cadrul aceluiași interviu, ministrul maghiar de externe a comentat și eventualitatea trimiterii de militari occidentali în Ucraina. El a avertizat că o astfel de decizie va declanșa "un război mondial".

Szijjarto a fost recent în Rusia, la Soci și a participat la forumul Atomexpo, pe tema energiei nucleare. Ungaria construieşte o centrală nucleară la Paks, cu ajutorul Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE