Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că „nu există nicio scuză” pentru ca Israelul să refuze să accepte o încetare a focului cu gruparea libaneză Hezbollah și a spus că că toate preocupările sale de securitate au fost abordate de către SUA și Franța.
UPDATE - Netanyahu și-a dat acordul pentru încetarea focului între Israel și Hezbollah
„Durata încetării focului depinde de ceea ce se întâmplă în Liban. Vom pune în aplicare acordul și vom răspunde cu forță la orice încălcare. Vom continua împreună până la victorie. Cu o înțelegere deplină cu Statele Unite, menținem libertatea militară completă de acțiune.
Dacă Hezbollah încalcă acordul și încearcă să se înarmeze, vom ataca. Dacă încearcă să reînnoiască infrastructura teroristă în apropierea graniței, vom ataca. Dacă lansează o rachetă, dacă sapă un tunel, dacă aduce un camion cu rachete, vom ataca”, a spus Benjamin Netanyahu, într-un comunicat, citat de ABC News.
Premierul a salutat „marile realizări” pe toate fronturile războiului, inclusiv uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și distrugerea armelor inamicilor în toată țara.
Tensiunile s-au accentuat weekendul trecut, în timp ce liderii țărilor lucrau pentru a negocia un acord de încetare a focului. Duminică, Hezbollah a tras aproximativ 250 de rachete și alte proiectile în Israel, într-una dintre cele mai tari replici ale grupării, din ultimele luni.
Știrea inițială:
Josep Borrell a cerut o presiune sporită asupra Israelului, pentru a-i convinge și pe extremiștii din guvern care refuză să accepte acordul. La o reuniune a liderilor G7, care a avut loc Italia, Borrell a avertizat că, dacă nu se pune în aplicare încetarea focului, „Libanul se va prăbuși”.
Borrell, al cărui mandat se încheie la 1 decembrie, a spus că le-a propus miniștrilor G7 și celor arabi ca cei din Consiliul de Securitate al ONU să preia o rezoluție prin care se cere în mod special ca asistența umanitară să ajungă la palestinienii din Gaza, spunând că livrările acolo au fost complet împiedicate.
„Soluția celor două state va veni mai târziu. Totul va veni mai târziu. Dar vorbim despre săptămâni sau zile. Înfometarea a fost folosită ca pârghie împotriva oamenilor care sunt complet abandonați. (...) Suntem prieteni ai Israelului, dar cred că trebuie să respectăm dreptul internațional”, pentru palestinienii disperați, a spus Borrell.
Borrell: „Israelul nu are nicio scuză pentru a refuza încetarea focului cu Hezbollah”
Cabinetul de securitate al prim-ministrului Benjamin Netanyahu s-a întrunit marți, pentru a discuta propunerea de armistițiu. Printre problemele care rămân este și o cerere israeliană de a-și rezerva dreptul să acționeze în cazul în care Hezbollah-ul își încalcă obligațiile în temeiul acordului în curs de dezvoltare.
Borrell a spus că, potrivit acordului propus, Statele Unite ale Americii prezidează un comitet de implementare a încetării focului, cu participarea diplomaților francezi.
Între timp însă armata israeliană continuă atacurile asupra capitale Libanului, Beirut, alături de avertismente de evacuare pentru populație, inclusiv în Naqoura, acolo unde se află o forță de menținere a păcii a Națiunilor Unite.
Propunerea de încetare a focului, mediată de diplomați americani și francezi, ar presupune un proces lung de 60 de zile, timp în care ambele părți ar înceta lupta și se vor retrage din sudul Libanului. Forțele israeliene s-ar întoarce la sud de granița Israel-Liban, în timp ce Hezbollah s-ar retrage la nord de râul Litani, permițând armatei libaneze - care nu ia parte în conflictul dintre Israel și Hezbollah - să acceadă în acea zonă.
Însă multe întrebări despre această propunere rămân fără răspuns, inclusiv despre modul în care armata libaneză își va exercita autoritatea asupra puternicei miliții Hezbollah. Israelul a cerut garanții din partea Statelor Unite că va avea sprijin pentru a trimite trupe înapoi în sudul Libanului, dacă Hezbollah ar încălca acordul.
Surse din guvernul israelian susțin că premierul Netanyahu este în favoarea unui acord, dar că unii dintre miniștrii săi, inclusiv liderii de extremă dreaptă care dețin echilibrul puterii în coaliția sa, și-au exprimat „rezerve puternice”. Liderul grupării Hezbollah, Naim Qassem, a sugerat, săptămâna trecută, că ar accepta un armistițiu dacă Israelul va înceta să lovească Libanul, dar și dacă Libanul și-ar păstra suveranitatea.
Conflictul a început în octombrie 2023, după ce Hezbollah, care controlează mari părți din sudul Libanului, a început să tragă în pozițiile militare israeliene, ca gest de solidaritate cu Hamas, grupare teroristă care tocmai atacase sudul Israelului. Israelul a replicat și conflictul a escaladat treptat într-un război care a făcut ca zeci de mii de persoane de ambele părți ale graniței să părăseacă zona.
Luptele s-au intensificat în timpul verii, pe măsură ce Israelul și-a sporit loviturile și a atacat cartierele de la sud de Beirut, care sunt dominate de Hezbollah și a ucis mii de oameni, printre care zeci de comandanți Hezbollah, inclusiv liderul grupului, Hassan Nasrallah. Pe 30 septembrie, trupele israeliene au trecut granița într-o invazie terestră la scară largă, iar apoi au cucerit mai multe sate.
Încetarea focului ar urma să fie aprobată oficial, iar acordul ar urma să fie mediat inclusiv de Statele Unite, care a desemnat Hezbollah drept organizație teroristă.