Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefa FMI anunță perspective sumbre din cauza războiului din Ucraina. „Riscurile de recesiune sunt în creștere”

Fondul Monetar Internațional și-a redus din nou proiecțiile privind creșterea economică mondială în 2023, după ce a estimat o creștere economică mondială mai mică cu 4.000 de miliarde de dolari până în 2026.

Kristalina Georgieva, directorul FMI, a declarat, joi, într-un discurs susținut la Universitatea Georgetown, că „este mai probabil ca lucrurile să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți”, precizând că invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat dramatic perspectivele FMI privind evoluția economiei, relatează AP.

De asemenea, economiile sunt afectate de pandemia COVID-19, creșterea inflației și de înrăutățirea condițiilor climatice, ceea ce amplifică alte crize, precum insecuritatea alimentară și nivelul ridicat al datoriilor deținute de țările cu venituri mai mici.

„Riscurile de recesiune sunt în creștere”, a afirmat Kristalina Georgieva, potrivit sursei citate.

FMI estimează că țările care reprezintă o treime din economia mondială se vor confrunta cu cel puțin două trimestre de contracție economică în 2023.

Georgieva a mai precizat că Fondul Monetar Internațional a diminuat de trei ori estimările de creștere economică globală. Se așteaptă la un avans 3,2% pentru 2022, precum și 2,9% pentru 2023.

Previziunile sumbre vin în contextul în care băncile centrale din întreaga lume măresc ratele dobânzilor, în speranța de a ține sub control inflația în creștere. Rezerva Federală a SUA a luat măsuri dure de majorare a dobânzii pentru a tempera majorarea ratei inflației, cu toate că bănci centrale din Asia până în Anglia au început să majoreze ratele săptămâna aceasta.

În acest context, Kristalina Georgieva a evidențiat că „înăsprirea politicii monetare realizată prea mult și prea repede, în mod sincronizat între țări, ar putea împinge multe economii într-o recesiune prelungită".

Numeroase țări resimt deja un impactul major asupra economiilor lor, provocat de invadarea Ucrainei. Estimările sumbre ale FMI sunt astfel în concordanță cu alte previziuni privind scăderi ale creșterii economice.

De altfel, experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) au anunțat săptămâna trecută că economia globală va pierde 2.800 de miliarde de dolari în randament în 2023 din cauza războiului.

Proiecțiile FMI au fost făcute publice după ce alianța OPEC+ a țărilor exportatoare de petrol a decis miercuri să reducă drastic producția pentru a susține prețurile în scădere ale petrolului. Măsura ar putea fi o nouă lovitură economiei mondiale aflate în dificultate și ar putea crește prețurile la pompă, sensibile din punct de vedere politic, pentru șoferii americani, chiar înainte de alegerile naționale din noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE