Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șef de stat NATO: Putin vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”

Vladimir Putin dă semne că vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”. Asta susține președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a discutat cu președintele rus la Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, desfășurat săptămâna trecută, în Uzbekistan.

Președintele turc spune că atitudinea liderului de la Kremlin este decisivă pentru finalul ostilităților. În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el. Iar el îmi arată de fapt că este dispus să pună capăt acestei situații cât mai curând posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care decurg lucrurile în acest moment este destul de problematic. 200 prizonieri vor face obiectul unui schimb, în urma unui acord între părți (Rusia și Ucraina, n.r.). Cred că se va face un pas semnificativ înainte”, apreciază Erdogan, într-un interviu pentru televiziunea americană PBS.

La sfârșitul conflictului, toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, trebuie returnate Ucrainei, a declarat Recep Tayyip Erdogan. El a fost la fel de categoric și în privința peninsulei Crimeea, unde trăiește și o importantă comunitate de tătari. „Din 2014, am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și iată ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte”, mai spus Erdogan.

Referendumuri pentru alipirea regiunilor Doneţk şi Lugansk

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, relatează Agerpres.

Într-o postare pe social media, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.

Luni, liderii separatişti ai DNR şi LNR au convenit să-şi 'sincronizeze' eforturile pentru organizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia, după ce responsabili numiţi pe plan local de Moscova şi-au înmulţit apelurile pentru a nu tergiversa desfăşurarea acestor plebiscite, în pofida contraofensivei ucrainene în sud şi est.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE