Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina, principalul subiect de discuție la Adunarea Generală a ONU

Problema invaziei Rusiei în Ucraina va domina prima reuniune în persoană a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din ultimii trei ani. Liderii mondiali se reunesc la New York pentru summitul care are loc în umbra primului război major din Europa în secolul XXI.

Lista de vorbitori cuprinde 150 de șefi de stat

Aproape 150 de șefi de stat și de guvern se află pe lista de vorbitori. Acesta este un semn că, în ciuda stării fragmentate a planetei, ONU rămâne locul de întâlnire cheie pentru președinți, prim-miniștri, monarhi și miniștri, nu doar pentru a-și expune punctele de vedere, ci și pentru a se întâlni în privat pentru a discuta provocările de pe agenda globală.

În topul agendei pentru mulți dintre lideri se află invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care nu numai că amenință suveranitatea vecinului său vestic, dar a ridicat temeri legate de o catastrofă nucleară la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie.

În timp ce liderii din multe țări încearcă să prevină un război mai amplu și să restabilească pacea în Europa, diplomații nu se așteaptă, totuși, la niciun progres în această săptămână.

Pierderea unor exporturi importante de cereale și îngrășăminte din Ucraina și Rusia a declanșat o criză alimentară, în special în țările în curs de dezvoltare, precum și inflația și creșterea costului vieții în multe altele. Aceste probleme sunt prioritare pe ordinea de zi.

„Lumea este literalmente în flăcări”

Secretarul general Antonio Guterres a declarat că lumea este „literalmente în flăcări”, iar noi ne confruntăm cu o sarcină „imensă” de a salva planeta. Comentariile sale vin înainte de discursul său de marți privind „starea lumii”.

Guterres a declarat că liderii mondiali trebuie să abordeze conflictele și catastrofele climatice, creșterea sărăciei și a inegalității. El a spus că ar trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a face față pandemiei persistente COVID-19 - și să abordeze diviziunile dintre marile puteri care s-au agravat de când Rusia a invadat Ucraina.

De asemenea, el a subliniat „lipsa accesului la finanțare pentru ca țările în curs de dezvoltare să se redreseze - o criză nemaiîntâlnită de o generație”, care a văzut că s-a pierdut teren pentru educație, sănătate și drepturile femeilor.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că discursul lui Guterres despre „starea lumii” va fi „un bilanț sobru, substanțial și axat pe soluții” pentru o lume „în care diviziunile geopolitice ne pun pe toți în pericol”.

Zelenski va vorbi prin legătură video

Reuniunea mondială, cunoscută sub numele de Dezbatere generală, a fost în întregime virtuală în 2020 din cauza pandemiei și hibridă în 2021. În acest an, Adunarea Generală cu 193 de membri revine la discursuri doar în persoană, cu o singură excepție - președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ciuda obiecțiilor Rusiei și a câtorva aliați, adunarea a votat vinerea trecută pentru a-i permite liderului ucrainean să își preînregistreze discursul din motive independente de voința sa – „invazia străină în curs de desfășurare” și ostilitățile militare care îl obligă să își îndeplinească „sarcinile de apărare și securitate națională”.

Prin tradiție, Brazilia a vorbit prima de peste șapte decenii, deoarece, la primele sesiuni ale Adunării Generale, s-a oferit voluntar să înceapă atunci când nicio altă țară nu o făcea. Președintele SUA, care reprezintă țara gazdă a ONU, este în mod tradițional cel de-al doilea vorbitor.

Joe Biden participă la funeraliile reginei, iar discursul său a fost amânat pentru miercuri dimineață. Se așteaptă ca președintele senegalez Macky Sall să ia locul lui Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE