Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general al NATO: „Trebuie să prevenim escaladarea războiului în afara Ucrainei”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să facă eforturi în așa fel încât să prevină escaladarea războiului din Ucraina, iar cea mai bună modalitate este, din punctul său de vedere, este de a sprijini autoritățile de la Kiev.

Jens Stoltenberg a fost prezent joi la Berlin, unde a vorbit despre evoluția războiului din Ucraina.

„Nu poate exista o pace durabilă dacă agresorul câștigă, dacă opresiunea și autocrația prevalează asupra libertății și democrației. Așadar, cel mai bună modalitate de a sprijini pacea durabilă este să sprijinim Ucraina”, a afirmat secretarul general la NATO.

Șeful Alianței Nord Atlantice a amintit că invadarea Ucrainei de către Rusia nu a fost o „surpriză”.

„Cu mai multe luni înainte de declanșarea ostilităților, NATO a dispus de informații potrivit cărora Rusia plănuia să invadeze Ucraina. În pofida tuturor eforturilor noastre de a identifica o soluție diplomatică, Putin a continuat cu planurile sale.

NATO a fost bine pregătită. În câteva ore de la declanșarea invaziei, ne-am activat planurile de apărare.

Am trimis sute de militari în țările din estul Alianței, sprijiniți de capabilități aeriene și navale, pentru a trimite un mesaj clar Moscovei și pentru a preveni escaladarea războiului în afara Ucrainei”, a precizat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, despre relația cu China. „Trebuie să fim conștienți de dependențele noastre”

Totodată, șeful NATO a vorbit și despre dependența „periculoasă” de gazul rusesc.

„Războiul din Ucraina a evidențiat, de asemenea, dependența noastră periculoasă de gazul rusesc. Acest lucru ar trebui să ne determine să evaluăm dependențele noastre față de alte state autoritare, nu în ultimul rând față de China. Pentru lanțurile noastre de aprovizionare, tehnologie și infrastructură.

Vom continua, desigur, relațiile comerciale și economice cu China, dar trebuie să fim conștienți de dependențele noastre, să ne reducem vulnerabilitățile și să gestionăm riscurile”, a concluzionat secretarul general al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE