Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta compromite culturile de grâu. În Dobrogea, producătorii se așteaptă la înjumătățirea recoltelor

Mii de hectare de grâu din județul Constanța sunt în pericol. Din cauza secetei prelungite, plantele au răsărit cu două luni întârziere, iar temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, dar și lipsa precipitațiilor au afectat grav culturile, vulnerabile acum în fața unui îngheț. Fermierii se tem că în astfel de condiții, producția la vară va scădea la jumătate.

Pe un teren de 150 de hectare din Agigea, grâul semănat anul trecut abia a răsărit. Plantele ar fi trebuit să iasă din pâmânt acum 2 luni, însă seceta a întârziat procesul. Luni la rând în Dobrogea nu a căzut strop de ploaie.

Gheorghe Lămureanu, inginer agronom: „Situația este aproape generală atât în Bărăgan cât și în județele Tulcea și Constanța.”

Reporter: „Deci putem vorbi de mii de hectare?”

Gheorghe Lămureanu, inginer agronom: „Zeci de mii de hectare, de sute de mii de hectare care nu sunt dezvoltate așa cum ar fi trebuit, ca să nu mai vorbim că acest grâu, la această fază, a trecut peste faza de vernalizare, în termeni tehnici un fel de răsărire și călire a plantelor înainte de a intra în iarnă, de aceea el este în pericol ca la o ploaie ușoară și înghețuri dezghețuri să fie în pericol de dispariție.”

În lunile iunie și iulie 2022, în județul Constanța nu a plouat 53 de zile consecutive, iar din august până în decembrie au fost alte 93 de zile fără strop de ploaie.

Pământul în care a răsărit grâul este extrem de uscat. Probele luate de specialiști arată că e nevoie de predcipitații însemnate pentru ca solul să își revină.

Monica Tanc, cercetător științific Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian: „În urma rezultatelor probelor de sol am constat că până la 60 de cm avem nevoie de apă 30 l pe m2, în condițiile în care pe luna decembrie am avut 17,6 litri iar în luna ianuarie, până la ora actuală avem doar 0,6 litri, deci este foarte puțin, deficitul este mare și precipitațiile care au căzut sunt foarte puține.”

Producția de grâu ar putea să scadă cu peste 50%

În zonele afectate, producția de grâu ar putea să scadă cu peste 50% în acest an. Lucrurile nu stau mai bine nici pentru orz sau rapiță.

Dima Șeangă, inginer agronom: „Rapița, având rădăcina pivotantă, s-a dus în jos și după 20 cm umiditate nu e și a început să se reflecte asupra culturii, începe să se usuce dacă nu vin ploi, poți să-i dai culturii și lăptișor de matcă, degeaba, dacă nu e apă, irigațiile care s-au distrus și nu mai sunt trebuie refăcute.”

Speriați de pierderi, unii agricultori nici măcar nu și-au mai însămânțat terenurile. Conform prognozei, în județul Constanța va ploua în următoarele zile, însă după acest episod meteorologii anunță că urmează alte zile fără precipitații, cu temperaturi anormale pentru această perioadă, de până la 16 grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE