Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta afectează piscicultura din țară. În județul Iași mai multe iazuri au secat

Lipsa precipitațiilor și canicula din ultima săptămână au produs pagube în rândul piscicultorilor din România. La Iași, într-una dintre cele mai afectate comune de lipsa ploilor, din șapte iazuri patru au secat complet și doar în unul apa are adâncime de un metru, în condițiile în care avea peste trei metri. Piscicultorii și autoritățile cer ajutor de la Guvern sau să fie scutiți de taxe și impozite.

Corespondentul Euronews, Carmen Ciocan, a vorbit cu localnicii comunei Erbiceni, județul Iași, despre modul în care seceta din țară afectează piscicultura.

Ionel Lungu (primarul comunei Erbiceni, jud. Iași): „Nu mi-am imaginat că se poate întâmpla așa ceva. Barcă care mergea și întindea năvoade, pescuiau, acum a ajuns să fie o relicvă pe fundul iazului. A rămas foarte puțină apă și puiet deloc. Iar iazul celălalt, nici o lingură de apă”.

Nici celelalte iazuri nu arată diferit. În total patru au secat complet, iar în două apa nu măsoară mai mult de o jumătate de metru.

Localnic: „Aici era un iaz unde a fost crap de 10-15 kilograme. A fost concesionat de o persoană care s-a ocupat de el, când a dispărut apa, nu a mai rămas nimic. S-a distrus tot, dacă nu este apă, peștele moare, automat, nu are cum să trăiască fără apă. Aici se pescuia pește la greu, nu așa, se scotea cu năvodul”.

Pierderi mari pentru piscicultori

Iazul cu cea mai multă apă este a lui Alexandru Ponenschi. Îl are în concesiune de 15 ani și e primul an în care pierderile au fost uriașe, în valoare de peste 70 de mii de lei.

Alexandru Ponenschi (manager iaz Totoești, com. Erbiceni): „În jur de șapte, opt tone am pierdere. Șapte-opt tone anul acesta de fitofag. Pierderile sunt imense, față de alți ani în care nu au murit deloc. Deodată a scăzut și, efectiv, peștele nu a mai avut oxigen, apa a fost foarte caldă. A avut peste 30 de grade în unele locuri și efectiv peștii s-au întors cu burta în sus, pe românește”.

În luna mai, spune tânărul piscicultor, apa ajungea și la trei metri adâncime. A scăzut de trei ori, iar pe alocuri nici un metru nu are.

Comuna Erbiceni este una dintre cele mai afectate comune din județ. Seceta a distrus în totalitate porumbul și floarea soarelui. Primarul caută acum soluții și bate din ușă în ușă.

Ionel Lungu (primarul comunei Erbiceni, jud. Iași): „Privim neputincioși. Sperăm ca autoritățile centrale să emită o hotărâre de Guvern, ceva prin care să ne dea drumul nouă, primarilor, să le venim în ajutor”.

De asemenea, edilul cere să se creeze un cadru legal pentru ca piscicultorii să fie scutiți de la taxa de concesiune pe luciu de apă, care costă în jur de 5.000 de lei pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE