Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secați de neputința statului. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii: „România e afectată de secetă din 1994”

Nu banii sunt o problemă pentru ca România să aiba sisteme de irigații și să scape de efectele secetei, a afirmat, la Euronews, europarlamentarul Daniel Buda. În opinia sa, statul are sumele necesare pentru investiții, doar că nu este un bun manager. Același stat care știe încă din anii 90 că seceta creează mari probleme României, a declarat și fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii: „România în opt ani din zece este afectată de secetă, pe o suprafață mai mare sau mai mică, lucru care se știe de prin 1994-1995. Din păcate, noi discutăm despre apă, așa cum s-a întâmplat și astăzi doar în momentele critice. Noi ar trebui să avem gestiunea rezvervelor de apă și ar trebui să fie un element de strategie națională. În urmă cu ceva ani, și îmi mențin punctul de vedere, canalul Siret-Bărăgan este la fel de important, poate mai important ca și o autostradă.”

Lipsa sistemelor de irgații nu este cauzată de lipsa banilor, spune europarlamentarul Daniel Buda. Comisia Europeană a acordat 350 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui sector, dar banii nu au fost cheltuiți în totalitate.

Daniel Buda, europarlamentar: „Este o falsă problemă faptul că în PNRR nu s-a curpins sistemul de irigații, s-au atins alte obiective de investiții. Bani avem! Acesta este paradoxul, nu banii sunt o problemă pentru dezvoltarea sistemului de irigații. Până acum, a fost o incapacitate a managerilor de sistem, indiferent de ce palier discutăm de a pune un sistem care să fie viabil și în același timp funcțional. Am avut 350 de milioane de euro puși la dispoziție de către Comisia Europeană, în această direcție a dezvoltării sistemului de irigații. Nu i-am folosit. Din păcate, observăm că statul nu este un bun manager în aceste situații.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE