Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

An slab pentru producția de cereale. Seceta și lipsa ploii afectează culturile

După un an în care România a înregistrat record de producție la orz și grâu, agricultorii se așteaptă ca 2022 să fi un an slab, iar cerealele să fie și de două ori mai puține decât în 2021.

Lipsa precipitațiilor a dus la o dezvoltare scăzută a cerealelor, care va duce mai departe la o producție mai mică și la o calitate de procesare mult mai scăzută, spun specialiștii. În 2021, România a fost al doilea cel mai mare exportator de orz din Uniunea Europeană.

Producție de două ori mai scăzută

92 de litri de apă pe metru pătrat din septembrie și până acum. Atât a plouat, iar culturile de toamnă au nevoie de cel puțin 400 de litri pe metru pătrat. Lipsa precipitațiilor a făcut că producția la orz și grâu să fie de două ori mai scăzută.

„De la suprafață, la 60 de centimetri nu avem nici un gram de apă. Zero”, a spus Cătălin Parii, inginer agronom.

La grâu, de exemplu, dacă la hectar se obțineau și zece tone, acum agricultorii speră la patru tone. Cătălin Parii, inginer agronom, spune că la ferma unde lucrează producția a scăzut la 40% față de anul trecut.

„Ne așteptăm la producții foarte mici. Anul trecut am scos producții de șapte-opt tone la hectar, anul acesta o să scoatem maxim trei tone la hectar”, a spus fermierul Ionuț Rusu.

Și la orz situația e la fel de dramatică.

Un sistem de irigare ar ajuta, însă cheltuielile sunt mari

Din cele 4000 de hectare cultivate, doar 1000 sunt irigate.

„Irigațiile intervin cu niște costuri. Costuri de a achiziționa sistemul de irigații în sine, plus costurile de a pompa apa. Atunci când este secetă, debitele râurilor scad foarte mult, ceea ce duce la aproape imposibil de a iriga”, a spus fermierul Ionuț Rusu.

Asta rezultă o producție foarte scăzută, în contextul în care, în 2021 România a fost al doilea cel mai mare exportator de orz, după Franța, din Uniunea Europeană. În plus, tot aul trecut, țara noastră a înregistrat producții record la grâu și orz.

„Zona Moldovei, eu cred că o să fie o zonă calamitată, 100% o să fie zonă calamitată marea majoritate a Moldovei. Producțiile o să fie mici, statul nu ne ajută”, este părerea lui Ionuț Rusu.

Și culturile de primăvară sunt afectate, spun agricultorii. Dacă în următoarele două-trei săptămâni nu plouă, atunci și floarea soarelui, porumbul vor fi compromise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE