Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scriitori celebri din toată lumea, prezenți la Festivalul Internațional de Literatură de la Iași

Laureați ai premiului Nobel pentru Literatură și autori de romane consacrate din toată lumea sunt prezenți în aceste zile la Iași. Printre cei mai dornici să-i cunoască pe invitați, au fost elevii.

Samar Yazbek este o jurnalistă din Siria care a participat la revoltele împotriva regimului Bashar al-Assad. Le-a mărturisit elevilor că atunci când a scris romanul "Fata care nu se putea opri din mers", a făcut o pauză de patru luni pentru că nu se putea opri din plâns.

Samar Yazbekscriitoare din Siria: „Cred că este foarte important să fie acest festival în acest oraș frumos și călduros. Construiește o punte între civilizații prin intermediul literaturii și asta e foarte important acum.”

Romanul lui Goran Vojnović, „Iugoslavia, lumea mea”, vorbește despre război, o temă care a revenit în actualitate odată cu conflictul din Ucraina.

Goran Vojnović, scriitor din Slovenia: „Am fost foarte surprins de cum a răspuns publicul tânăr, cât de multe întrebări au tinerii, deoarece experiența mea, de obicei, este diferită.”

Aproximativ 200 de scriitori, din peste 20 de țări

La Iași are loc cel mai mare festival internațional de Literatură și Traducere din Europa de Est. Este prima întâlnire dintre doi scriitori laureați ai premiului Nobel cu elevii. Peste 100 de tineri au participat la întâlnirea cu autorii.

Adelina Levărdă, elevă în clasa a X-a: „Relația noastră cu literatura și cu autorii, în general, o face mai specială. Pentru că momente din aceastea în care efectiv stai în aceeași cameră cu niște autori care te impresionează, te schimbă și ca cititor și ca elev.”

Nicoleta Munteanu, moderatoare: „Tânăra generație citește, tânăra generație știe că are nevoie de literatură și că doar literatura este modul de a se în elege pe ei și de a înțelege modul în care trăiesc.”

Festivalul are loc la Iași în fiecare toamnă, de zece ani. Aproximativ 200 de scriitori, traducători, critici literari și jurnaliști din peste 20 de țări au participat anul acesta.

Florin Lăzărescu, membru fondator: „Eu cred că e o prestație de mare oraș civilizat al lumii. Nu am spus-o eu, au spus-o nenumărați invitați de-ai noștri, chiar și un laureat nobel a spus asta Gao Xingjian că e incredibil ce se întâmplă aici la Iași.”

Până duminică, 20.000 de vizitatori sunt așteptați la maratonul de carte, poezie și muzică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE