Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școli din Marea Britanie, închise înainte de noul an școlar. Clădirile riscă să se prăbușească

Peste 150 de școli din Marea Britanie riscă să se prăbușească și sunt nesigure, iar autoritățile le-au închis. Anunțul a venit cu câteva zile înainte de începerea anului școlar.

Un raport oficial estimează că peste 700.000 de elevi britanici învaţă în clădiri periculoase.

Închiderea școlilor, subiect de dispută între partide

Premierul Rishi Sunak spune că de vină este betonul din care au fost construite școlile, însă opoziția laburistă îl acuză că partidul său, Partidul Conservator, a sistat bugetul de investiții al Ministerului Educației.

În 2018, acoperișul unei şcoli din Kent s-a prăbuşit. Specialiștii au descoperit atunci că de vină era betonul aerat din care erau construite câteva sute de clădiri de învățământ din Marea Britanie.

După cinci ani de la acel moment, guvernul anunță închiderea a peste 150 de școli și spune că a aflat abia acum despre pericolul prăbușirii unor școli construite din acest beton. Și, de aceea, nu a fost timp să fie reparate.

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „Am primit noi informații, relativ recent, și este important ca, odată ce a aflat Guvernul, să acționăm cât mai rapid cu putință. Desigur, știu că este târziu și ne presează, dar vreau ca oamenii să înțeleagă proporțiile problemei pe care o avem. Sunt 22.000 de școli în Anglia. Și este important să știm că ne putem aștepta ca 95% dintre aceste școli să nu fie afectate de această situație”.

Premierul Sunak este acuzat cu probe că nu a finanțat programul de reconstrucție a școlilor, încă din 2021, de pe vremea de când era ministru de finanțe în guvernul condus de Boris Johnson.

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: „Cred că este complet greșit. Cred că printre primele lucruri pe care le-am făcut ca ministru de finanțe a fost să anunț în bugetul anual din 2020 un program pe 10 ani de reconstrucție pentru 500 de școli. Aceasta înseamnă 50 de școli pe an care ar urma să fie renovate sau reconstruite. Dacă vă uitați la ultima decadă este în conformitate cu proiectul: aproape 50 de școli pe an, renovate sau reconstruite”.

Acum, însă, conducerea celor peste 150 de școli în pericol să se prăbușească trebuie să găsească o soluție pentru elevi, cum ar fi întoarcerea la învățământul online, din timpul pandemiei de Covid-19.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE