Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbare de optică a Chinei față de Taiwan. Beijingul își retrage promisiunea de a nu trimite trupe în insulă după unificare

China şi-ar fi retras promisiunea de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi.

Acestea manevre care au implicat numeroase avioane și nave de luptă au fost declanșate după vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. China nu recunoaște independența Taiwanului. Anterior, în documente publicate în 1993 și 2000, China declara că nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan după realizarea unificării.

O schimbare de optică a Beijingului

Cartea albă intitulată "Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră", este publicată după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi săptămâna trecută. "Noua eră" este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea lui Xi.

Pe de altă parte, Taiwanul respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că populaţia insulei ar trebui să-şi decidă propriul viitor şi promite să-şi apere democraţia. Taiwanul a trăit sub ameninţarea invaziei chineze din 1949, când guvernul învins al Republicii China a fugit în insulă după ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a câştigat războiul civil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE