Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China continuă amenințarea cu forța militară pentru a aduce Taiwanul sub controlul său

Beijingul și-a reafirmat miercuri amenințarea de a folosi forța militară pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Exercițiile militare la scară largă chineze au ridicat tensiunile la cel mai mare nivel din ultimii ani.

A fost aproape o săptămână încărcată de lansări de rachete și incursiuni în apele și spațiul aerian taiwanez de către nave de război și avioane ale forțelor aeriene chineze.

Acțiunile au perturbat zborurile și transportul maritim într-o regiune crucială pentru lanțurile globale de aprovizionare, provocând critici dure din partea SUA, Japonia și alții.

Beijingul spune că va „lucra cu cea mai mare sinceritate și va depune eforturilecele mai mari pentru a restabili pacea”.

"Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. Aceasta este pentru a ne proteja împotriva interferențelor externe și a tuturor activităților separatiste.

Vom fi întotdeauna gata să răspundem prin folosirea forței sau a altor mijloace necesare la interferența forțelor externe sau la acțiunea radicală a trupelor separatiste. Scopul nostru final este să asigurăm perspectivele reunificării pașnice a Chinei și să promovăm acest proces", se arată în comunicatul transmis de autoritățile chineze.

Vizita lui Pelosi, criticată încă la Beijing

China spune că măsurile amenințătoare au fost determinate de vizita în Taiwan, de săptămâna trecută, a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, dar Taiwanul spune că astfel de vizite sunt de rutină și că partea chineză a folosit situația doar ca un pretext pentru a-și spori amenințările.

Într-un răspuns suplimentar la vizita lui Pelosi, China a declarat că întrerupe dialogul pe problemele legate de securitatea maritimă la schimbările climatice cu SUA, principalul susținător militar și politic al Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului a avertizat marți că exercițiile militare chineze reflectă ambiția de a controla zone mari din Pacificul de Vest, în timp ce Taipei și-a desfășurat propriile exerciții pentru a-și arăta disponibilitatea de a se apăra.

Strategia Beijingului ar include controlul mărilor Chinei de Est și de Sud prin Strâmtoarea Taiwan și impunerea unui blocaj pentru a împiedica SUA și aliații săi să ajute Taiwanul în cazul unui atac, a declarat Joseph Wu într-o conferință de presă la Taipei.

Beijingul a prelungit exercițiile în curs fără a anunța când se vor încheia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE